07.01.2022, 14:34

Польща відкликає посла в Чехії

Польша отзывает посла в Чехии

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прийняв рішення звільнити посла Польщі в Чехії. Причиною звільнення стали заяви політика.

За словами спікера польського уряду Петера Мюллера, причиною звільнення стали "вкрай безвідповідальні заяви з приводу шахти у Турові", повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Мирослав Ясинський офіційно вступив на посаду посла Польщі в Празі тільки у грудні 2021 року.

Причиною скандалу стало інтерв'ю польського посла Deutsche Welle. У ньому дипломат заявив, що в суперечці Польщі та Чехії по шахті Турув "відсутнє співчуття і бажання до діалогу – особливо з польського боку".

"Зрештою, подібні речі відбувалися в Бельхатові та Конині, і ніхто з них не влаштував скандалу", - сказав посол, маючи на увазі інші польські шахти.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо того, що у людей навколо Белхатова висихають колодязі, вони просять компенсацію і отримують її, польський дипломат відповів:

"Те саме стосується і околиць Турува з польської сторони. Питання в тому, чому цього не повинно застосовуватися до людей, які живуть за кілометр-два від шахти, але по той бік кордону".

У той же час Ясинський висловив переконання, що суперечка між Варшавою та Прагою по Турову буде вирішена полюбовно. 

Нагадаємо, суд ЄС ухвалив Польщі припинити вести видобуток вугілля у Туруві, проте Польща досі ігнорує цю постанову. Як ігнорує і те, що 20 вересня той же суд постановив, що Польща зобов'язана виплачувати пеню в розмірі 500 тис євро щодня за порушення рішення суду ЄС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк