10.01.2022, 21:00

Підсумки переговорів у Женеві: основні заяви Росії та США

Марина Началова | Всі новини автора

У Женеві завершилися американсько-російські переговори щодо "гарантій безпеки".

Після завершення зустрічі сторони виступили із заявами, передає Час Пік.

Росію на переговорах представляв заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков, США - заступник держсекретаря Венді Шерман.

Про що заявила російська сторона

За словами Рябкова, США "дуже серйозно" поставилися до пропозицій РФ.

"У нас склалося враження, що американська сторона дуже серйозно підійшла до російських пропозицій, провела їх поглиблене опрацювання. Розмова була складною, довгою, дуже професійною, глибокою, конкретною. Без спроб щось прикрасити, обійти гострі кути", - заявив представник Росії на брифінгу.

Під час переговорів було обговорено нарощування російського військового контингенту біля кордонів України. Рябков запевнив, що Росія не має наміру нападати на Україну.

"Ми пояснили колегам, що жодних планів намірів напасти на Україну у нас немає і бути не може. Усі заходи щодо бойової підготовки військ здійснюються у межі нашої національної території", - сказав Рябков.

На його думку, ескалація нібито можлива через "провокації України".

"У нас викликає занепокоєння можливість навмисних провокацій з боку України, які Київ може проводити самостійно, або у співпраці із західними країнами, такими як США. Це може створити ситуацію, коли ймовірність зіткнень зросте, і цього необхідно уникнути", - сказав Рябков.

За його словами, прогресу у питанні нерозширення НАТО на переговорах у Женеві досягнуто не було. У Росії вважають, що НАТО має відмовитися від країн, які вступили до Альянсу після підписання Основного акту з РФ у 1997 році.

Рябков заявив, що Росія продовжить проводити навчання на своїй території, незважаючи на заперечення НАТО.

"Як НАТО дбає про свою безпеку, так і ми дбаємо про свою безпеку і робимо те, що вважаємо за потрібне. При цьому, безумовно, чітко дотримуємося всіх своїх зобов'язань у сфері контролю над озброєннями, нерозповсюдження, що б не говорили з цього приводу наші опоненти", - сказав він.

За словами Рябкова, Росія "посилює навчально-тренувальну діяльність" у відповідь на "найактивніше освоєння" НАТО України та інших держав поблизу РФ.

Москва хоче "залізобетонних гарантій", що Україна та Грузія не стануть членами НАТО.

Новий контакт президента Росії Володимира Путіна та президент США Джо Байдена поки що не опрацьовується, повідомив Рябков.

Про що заявила американська сторона

Шерман повідомила, що наслідки вторгнення Росії в Україну будуть набагато жорсткішими, ніж у 2014 році. У такому разі США ухвалять жорсткі фінансові санкції щодо ключових російських інститутів. Ці питання вже узгоджені із союзниками США.

За словами Шерман, доказом відсутності планів вторгатися було б відведення російських військ від українських кордонів.

"Вони можуть довести, що вони не мають наміру вторгатися, шляхом повернення військ у казарми, або розповісти нам, які навчання проводяться і з якою метою", - сказала представник США.

Шерман запевнила, що США не прийматимуть жодних рішень щодо України без обговорення з її керівництвом.

Сполучені Штати готові обговорювати із Росією питання розміщення ракет у Європі, але не чисельність своїх військ на континенті.

"Ми не обговорювали кількість американських військ. Я не думаю, що цей пункт стоїть на порядку денному, він не розглядається", - заявила Шерман.

У відповідь на вимоги Росії Шерман заявила, що США не згодні з обмеженнями на прийом нових країн до НАТО.

Обидві сторони зійшлися в тому, що ядерну війну не можна виграти, тому вона ніколи не повинна початися.

Ситуація у Казахстані на переговорах у Женеві не обговорювалася.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк