20.01.2022, 13:56

Молдова запровадила надзвичайний стан через енергетичну кризу

Молдова

Парламент Молдови прийняв рішення ввести режим надзвичайного стану на тлі загроз російського "Газпрому" про припинення поставок блакитного палива.

Парламент Молдови ввів надзвичайний стан на два місяці після погроз "Газпрому" відключити газ, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні парламенту 20 січня. За впровадження надзвичайного стану проголосувало 58 депутатів.

Такий режим у Молдові діятиме протягом 60 днів.

"Проєкт передбачає, що розпорядження надзвичайної комісії набуватимуть чинності одразу після їхнього ухвалення. Режим надзвичайного стану пропонуємо запровадити на 60 днів, враховуючи, що подібна ситуація може повторитися у лютому і березні", - сказав під час засідання уряду віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку та інфраструктури Андрій Спину.

Раніше прем'єр-міністр Наталія Гаврилиця повідомила, що російський "Газпром" офіційно попередив Молдову про припинення газопостачання 20 січня, якщо "Молдовагаз" не сплатить поточну поставку газу. За її словами, режим надзвичайного стану дозволить оптимізувати споживання газу.

Що передбачає надзвичайний стан у Молдові:

  • схвалення рішень для забезпечення оперативних дій щодо постачання природного газу, зокрема й відступ від нормативних положень;
  • схвалення рішень, що наділяють постачальників та системних операторів повноваженнями з видобутку, транспортування та розподілу природного газу та інших енергетичних ресурсів;
  • координацію діяльності ЗМІ щодо інформування про надзвичайний стан;
  • встановлення оперативних механізмів збору платежів із споживачів за використаний природний газ;
  • встановлення спеціального режиму закупівлі природного газу у прискореному режимі у разі потреби;
  • виділення грошей для закупівлі необхідних обсягів газу у разі потреби.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк