21.01.2022, 07:46

Лукашенко призначив референдум щодо зміни Конституції Білорусі на 27 лютого

Лукашенко назначил референдум по изменению Конституции

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про проведення референдуму щодо внесення змін та доповнень до Конституції.

Референдум щодо внесення змін та доповнень до Конституції Білорусі призначено на 27 лютого. Відповідний указ Олександр Лукашенко підписав 20 січня, повідомляє Час Пік з посиланням на білоруське агентство "БелТА".

У документі визначено формулювання питання, на яке відповідатимуть громадяни: "Чи приймаєте Ви зміни та доповнення Конституції Республіки Білорусь?"

Згідно з Виборчим кодексом Білорусі, рішення референдуму носить обов'язковий юридичний характер. Через 10 днів після оприлюднення Центрвиборчкомом офіційних результатів референдуму ці зміни мають набути чинності та стати частиною положень Конституції.

27 грудня держагентство "БелТА" опублікувало проєкт змін та доповнень до Конституції. Правки передбачають, що одна й та ж людина не зможе займати пост президента більше двох 5-річних термінів, при цьому після закінчення терміну повноважень глава держави зможе стати довічним членом верхньої палати парламенту.

Конституцію пропонується доповнити статтею про недоторканність президента, яка також заборонить притягувати колишнього президента до відповідальності за дії, вчинені під час здійснення президентських повноважень.

Згідно з проєктом змін, Білорусь втратить свій статус "нейтральної" країни, а також на її території можна буде розміщувати ядерну зброю.

У Конституції може з'явитися формулювання про те, що "Білорусь розвиває атомну енергетику в мирних цілях, забезпечує безпеку при виробництві та використанні атомної енергії".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк