13.02.2022, 18:30

Штайнмаєра обрали президентом Німеччини на другий термін

Марина Началова | Всі новини автора

Франк-Вальтер Штайнмаєр, який обіймав посаду Федерального президента Німеччини з 2017 року, переобраний на другий термін.

Федерального президента в Німеччині обирають Федеральні збори - конституційний орган, який скликається спеціально для цієї мети, передає Час Пік.

Штайнмаєр переміг уже у першому турі голосування, його переобрання підтримали всі великі політичні сили. За Штайнмаєра було віддано 1045 із 1425 голосів, які були подані та визнані дійсними. 86 членів Федеральних зборів утрималися, 294 – проголосували за інших трьох кандидатів.

Федеральні збори наполовину складаються з депутатів Бундестагу і наполовину з виборщиків, відряджених від 16 земельних парламентів (ландтагів). Виборщиками можуть бути як місцеві депутати та політики, так і відомі люди – громадські активісти, музиканти, спортсмени тощо.

Після свого переобрання Штайнмайєр виступив із промовою, в якій закликав Росію негайно обрати шлях мирного врегулювання ситуації навколо України.

"Я звертаюся до президента Путіна. Ослабте петлю на шиї України, шукайте разом з нами шлях, який збереже мир у Європі", - заявив Штайнмаєр.

Він зазначив, що Росія відповідає за загрозу війни в Європі.

"Я можу тільки попередити президента Путіна: не варто недооцінювати силу демократії", - сказав Штайнмаєр.

За його словами, якщо Росія спробує вторгнутися в Україну, Євросоюз і НАТО дадуть узгоджену відповідь.

Тим часом в Україну прибули ще два літаки з військовою допомогою від США, а також ПЗРК Stinger від Литви.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: