15.02.2022, 17:21

Путін та Шольц зустрілися в Москві: основні підсумки переговорів

Марина Началова | Всі новини автора

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після вчорашнього візиту у Київ сьогодні вирушив до Москви на зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним.

Після переговорів лідери зробили публічні заяви, повідомляє Час Пік.

Зокрема, під час зустрічі було обговорено енергетичні питання. Путін заявив, що Росія готова продовжити постачання газу через Україну навіть після 2024 року, коли закінчиться нинішній контракт з транзиту - якщо буде попит європейських імпортерів, якщо це буде рентабельно і якщо газотранспортна система України перебуватиме у справному технічному стані.

За словами Путіна, "Північний потік - 2" не є політичним проектом, а покликаний зміцнити енергобезпеку Європи.

Глава Кремля заявив, що Росія висунула вимоги щодо "гарантій безпеки", тому що не хоче війни в Європі.

"Люди важко уявляють війну в Європі, сказано це в контексті України. Але ж ми були свідками війни в Європі, розв'язаної НАТО, удару по Белграду... Це дуже поганий приклад, але він був", - сказав Путін.

Шольц заявив, що президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що Тристороння контактна група розпочне обговорення законопроектів про особливий статус та вибори на Донбасі, а також законопроект про зміни до Конституції України.

Канцлер підкреслив, що нормандський формат важливий для врегулювання конфлікту і вимагає прогресу. Обіцянки Зеленського про законопроекти щодо Донбасу Шольц назвав "хорошим просуванням".

Шольц висловив Путіну стурбованість ситуацією на українсько-російському кордоні. За його словами, наразі на порядку денному немає питання розширення НАТО. Він також наголосив на важливості подальшого діалогу Заходу з Росією щодо гарантій безпеки.

Нагадаємо, вчора в Києві Зеленський зустрівся з Шольцем: говорили про особливий статус Донбасу, санкції, "Північний потік-2".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк