22.02.2022, 22:28

Виступ Байдена: США вводять потужний пакет санкцій і чекають на подальшу агресію РФ

Марина Началова | Всі новини автора

Президент США Джо Байден виступив з новим зверненням щодо ситуації навколо України та російської агресії.

Байден відразу різко висловився про вчорашнє рішення Путіна визнати так звані "ЛДНР", передає Час Пік.

"Вони оголосили, що Росія просто відрізає собі частину України. Путін оголосив про розміщення російських сил, і зараз він каже, що вони ще глибше заходитимуть у ці території. Він для себе намагається обґрунтувати захоплення нових територій. Я знаю, що він готує обґрунтування, щоб просунутися значно далі. Він попросив дозволу своєї Думи на вторгнення в Україну", - сказав президент США.

Байден оголосив, що Штати у відповідь на ескалацію Росії продовжуватимуть застосовувати санкції, які сильніші, ніж у партнерів.

"Путін вважає, що він має право оголошувати нові країни, це серйозне порушення міжнародного права, і потрібно чітко відповідати з нашими міжнародними партнерами... Ми проводитимемо ескалацію, якщо Росія проводить ескалацію", - заявив Байден.

Перший пакет санкцій у відповідь на дії Росії включає:

  • повне блокування двох банків
  • санкції проти суверенного боргу Росії (РФ не зможе позичати на міжнародних ринках і торгувати новими держоблігаціями на ринках)
  • із завтрашнього дня вводяться санкції проти російських еліт та їхніх сімей
  • "Північний потік - 2" не просуватиметься

Байден заявив, що у разі наступних агресивних кроків ціна для Росії зростатиме.

США продовжать надавати оборонну допомогу Україні та зміцнювати союзників по НАТО.

"Якщо Росія не виведе свої війська з Білорусі, наші війська в Європі зміцнять Естонію, Латвію та Литву. Це оборонні кроки з нашого боку, у нас немає намірів боротися з Росією, але ми хочемо дати однозначне послання: США та союзники захищатимуть кожен дюйм території НАТО відповідно до наших зобов'язань", - сказав Байден.

На його думку, Росія все ще готова йти далі та здійснювати масштабну атаку проти України.

"Сподіваємось, що такого не станеться, але 150 тисяч російських військ все ще зібрано поблизу України", - зазначив Байден.

За його словами, російські війська у Білорусі готові атакувати з півночі, на півдні у Чорному морі загрозу становить російський флот. Також Росія стягує медичне обладнання та запаси крові.

"Навіщо це потрібно? За останні дні ми бачили впровадження планів, про які говорив держсекретар Блінкен", - заявив Байден.

Він констатував, що збільшилася кількість порушень режиму припинення вогню на Донбасі, а наступна провокація з боку Росії – визнання "ЛДНР". Як наголосив Байден, це є очевидним порушенням міжнародного права. Також він зазначив, що Путін запросив дозвіл використовувати війська поза територією РФ, щоб виправдати наступні військові дії.

"Виправдання наступним вторгненням немає. Якщо Росія зробить ці кроки, тільки Росія буде в них винна", - заявив Байден.

Він зазначив, що США робитимуть усе можливе, щоб захистити свою країну від негативного впливу заходів, що впроваджуються, щоб від санкцій страждала саме російська економіка.

За словами Байдена, США та європейські союзники об'єднані у підтримці України, в опозиції проти російської агресії та захисті Альянсу НАТО.

Байден зазначив, що у вчорашньому зверненні Путіна світ почув перекручену інтерпретацію історії, і нічого в цих ремарках не свідчило про готовність до діалогу.

"Він безпосередньо поставив під сумнів право України на існування, а також поставив загрозу війні проти країн-членів НАТО. Без сумніву, Росія є агресором", - сказав Байден.

Він зазначив, що США чітко сприймають існуючі загрози, але все ще є час запобігти найгіршому сценарію.

"США і союзники відкриті до дипломатії, якщо вона є серйозною. Ми будемо судити про Росію за її діями, а не словами. Що б Росія не зробила, ми чітко відповідатимемо. Сподіваємося, що дипломатія все ще спрацює", - заявив Байден.

Раніше Путін висунув Україні ультиматуми і заявив, що РФ визнала "ЛДНР" у межах областей, а Мінських домовленостей більше не існує.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк