04.03.2022, 13:10

No-Fly Zone: Петиція до НАТО про закриття неба над Україною зібрала понад 1 мільйон голосів

No-Fly Zone

Петиція-звернення до НАТО про закриття повітряного простору над Україною зібрала понад 1 мільйон голосів.

Петицію було створено 26 лютого. Петиції на європейському сайті Open Petition можуть підписувати громадянами з будь-якої країни світу, повідомляє Час Пік.

"Ми, люди по всьому світу, просимо країни-члени НАТО закрити повітряний простір над Україною і ввести в Україну миротворчі війська НАТО, надати військову допомогу Києву та підтримати український народ, як це було зроблено, наприклад, в Ізраїлі", – йдеться у тексті петиції.

"Ми з вами за два дні унеможливили – зібрали мільйон підписів під петицією до НАТО про закриття силами Альянсу неба над Україною. Петиція висуває такі вимоги: закрити повітряний простір над Україною, запровадити в Україні миротворчі війська НАТО, надати військову допомогу Києву", – написав у Facebook заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Він додав, що на сьогоднішній день можливості НАТО в галузі електронного контролю над наведенням на цілі у повітряному просторі з використанням космічних систем дозволяють повністю закрити небо в Україні від атак російськими крилатими ракетами та літаками, які б знищувалися ще в момент перетину українського кордону.

Як пише Financial Times, є ймовірність, що Альянс наважиться допомогти та закрити небо над Україною. Агресія Росії загрожує вже не лише українським містам, а й світу.

Видання пише, що міністр закордонних справ Іспанії заявив, що НАТО обговорюватиме можливе втручання Альянсу та створення забороненої для польотів зони над Україною. Обговорення заплановано на 4 березня у рамках саміту.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що обстріл росією Запорізької АЕС "лише показує нерозсудливість цієї війни та важливість її припинення".

Столтенберг зазначив, що зустріч міністрів закордонних справ НАТО під керівництвом США використають для "координації та консультацій відповіді на жорстоке вторгнення росії в Україну, а також на її довгострокові наслідки".

"Північноатлантичний союз не є частиною конфлікту. Ми не прагнемо війни або конфлікту з росією. У той же час ми повинні переконатися, що не виникло непорозумінь щодо нашого зобов'язання захищати всіх союзників", - заявив Столтенберг.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк