31.03.2022, 14:05

Японія називатиме Південні Курили "окупованими росією територіями"

Южные Курилы

В Японії прийняли рішення офіційно називати Південні Курили своїми "споконвічними територіями, що знаходяться під незаконною окупацією".

Японська влада офіційно повернула статус "незаконно окупованої території" Південним Курильським островам. Про це йдеться у проєкті нового випуску урядового довідника про зовнішню політику країни "Синя книга з дипломатії" за 2022 рік. Про це повідомляє новинне агентство "Кіодо Цусін", передає Час Пік.

У новому формулюванні чітко зазначено, що Курильські острови незаконно окупувала російська федерація.

Йдеться про Південно-Курильську гряду, до якої входять острови Ітуруп, Шикотан, Кунашир та Хабомаї, захоплені СРСР наприкінці Другої світової війни.

У 1956 р. Москва і Токіо підписали декларацію про завершення бойових дій, проте мирний договір так і не було укладено.

Японська дипломатія до 2003 р. офіційно називала острови "незаконно окупованими", а до 2012 р. - "споконвічними землями". З 2012 року уряд уникав таких формулювань, сподіваючись досягти компромісу з росією.

На початку березня 2022 р. міністр закордонних справ Японії Йосімас Хаясі в парламенті назвав ці території "споконвічно японськими" та "незаконно окупованими". Після цього Москва заявила про вихід із мирних переговорів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк