15.04.2022, 18:53

"Втрата крейсера "Москва", ймовірно, змінить позиції РФ у Чорному морі": журналіст про те, як Україна одним пострілом зірвала Росії всі плани

крейсер москва

Флагман Чорноморського флоту крейсер "Москва" затонув. Міноборони РФ офіційно підтвердили цю інформацію.

Що означає для Росії ця втрата - проаналізував журналіст Аркадій Бабченко, передає Час Пік.

Бабченко пояснив, що крейсер "Москва" створювався для знищення авіаносців. Його завдання - на максимальній швидкості підходити до авіаносної групи та встигати зробити залп, сумарна потужність якого з ядерними боєголовками - 5,5 мегатонн.

"Екіпаж крейсера 500 людей. Це цілком собі БТГ. На борту 68 ракет С-300. Сухопутний дивізіон складається із шести пускових установок по чотири контейнери. Тобто, це приблизно три дивізіони. Шістнадцять ракет "Вулкан". Ну, у перекладі на сухопутний - приблизно дивізіон "Іскандерів". Це якщо без ядерних боєголовок. Якщо з ядерними - двісті вісімдесят Хіросим. Дві "Оси". Двохорудійна установка калібром 130 мм. Вважай, дві САУ. 4. Два п'ятитрубні торпедні апарати. Протичовновий реактивний бомбомет на дванадцять стволів. Вважай, "Град". Вертоліт. Станція РЛС. Станція РЕБ. Ну, це як аеродром підскоку", - розповідає журналіст.

На крейсері розгорнуто цілий штаб, який, за словами Бабченка, можна порівняти зі штабом фронту, якщо говорити про сухопутні війська. Кількість заліза, використаного для "Москви", вистачило б на 250 танків. Вартість його - 2 млрд доларів початкова та близько мільярда залишкова.

Бабченко пропонує перевести це все на сушу, щоб розуміти втрати, які зазнала РФ із затопленням крейсера.

"Якби на суші одномоментно були знищені: особовий склад батальйону-тактичної групи, три дивізіони С-300, дивізіон "Іскандерів", взвод САУ, два взводи БТР, РСЗВ, вертоліт, станція "Красуха-4", станція радіолокації забезпечення аеродому, заліза на 250 танків, ешелон з цистернами солярки і штаб фронту... Це був би катастрофічний розгром... За всю війну такого не було... І, мабуть, не буде", - зазначає журналіст.

Проте, за його словами, головне не це а те, що "Москва" прикривав перекидання десанту в Бердянськ і здійснював більшу частину повітряної оборони Чорноморського флоту. Крейсер мав здійснювати повітряне прикриття та командування штурмом Одеси, як і загалом - на морі. Але тепер нічого цього не буде.

"Великі десантні кораблі можуть тепер стояти в порту під прикритям сухопутного ППО. Ну чи їх по одному супроводжуватиме "Адмірал Ессен". Але, гадаю, це ненадовго. Морська блокада України тепер перебуває під питанням. Одеська операція тепер перебуває під великим питанням. Пробиття коридору до Придністров'я тепер знаходиться під великим питанням. Тобто це зрив оперативного командування фронтом. І ось це все було знищено одним пострілом. Одним. Пострілом. Втрата крейсера "Москва", ймовірно, змінить позиції РФ у Чорному морі - такі висновки британської розвідки опублікувало МО Великої Британії. Змінить позиції РФ у Чорному морі… Тобто - у регіоні. Одним пострілом Україна змінила співвідношення сил у всьому регіоні.
Тепер ви розумієте, що сталося?",
- запитує журналіст.

Читайте також: Українські ракети "Нептун" відправили на дно флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк