14.04.2022, 13:33

Українські ракети "Нептун" відправили на дно флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва"

флагман Черноморского флота РФ крейсер "Москва"

Українські військові вразили ракетами з комплексу "Нептун" флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва". Корабель зазнав тяжких ушкоджень і, швидше за все, затонув.

У Міністерстві оборони РФ підтвердили, що крейсер "Москва" отримав серйозні пошкодження, проте причиною називають боєзапас, що здетонував. Про це 14 квітня пишуть російські ЗМІ, передає Час Пік.

Згідно з повідомленнями російських ЗМІ на ракетному крейсері "Москва" виникла пожежа, внаслідок якої здетонував боєкомплект (16 ракет "Вулкан", 64 ракети С-300, а також боєзапас артилерії та іншого озброєння). За даними Міноборони РФ, весь екіпаж було евакуйовано. Причину пожежі встановлюють.

Турецьке оборонне відомство повідомило про 54 врятованих російських моряків, та про те, що після години ночі корабель завалився на борт. У Туреччині впевнені на 99,99%, що крейсер потонув.

Перші повідомлення про можливу поразку флагмана Чорноморського флоту РФ почали з'являтися ввечері 13 квітня. Про це повідомляли волонтери та військові експерти. Пізніше інформацію підтвердив голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко.

Вранці 14 квітня радник голови Офісу президента України Олексій Арестович повідомив, що корабель затонув.

"Утоплення "Москви" - колосальна за значенням військова подія і найбільша поразка російського флоту з часів ВМВ, і найбільший військовий корабель, потоплений у світі після 1945 року.

Дуже дзвінкий ляпас, тим більше символічний за назвою", - наголосив Арестович.

До речі, це той самий "російський військовий корабель", який став мемом після того, як український прикордонник Роман Грибов з острова Зміїний відмовився здаватися окупантам та послав корабель окупантів на три літери.

Довідка: "Москва" - російський гвардійський ракетний крейсер. Входить до складу 30-ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту ВМФ РФ. Побудований на суднобудівному заводі у Миколаєві, спочатку отримав назву "Слава", пізніше був перейменований на "Москва".

Корабель був офіційно взятий на озброєння 30 січня 1983, а його основним озброєнням є 16 пускових установок надзвукових протикорабельних ракет П-1000 "Вулкан". Крім цього, на борту крейсера "Москва" встановлено протичовнове та мінно-торпедне озброєння, артилерія, комплекси ППО. Екіпаж ракетного корабля становить 510 людей.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк