17.04.2022, 08:29

Італія, Румунія та Бельгія з 17 квітня закривають порти для російських кораблів

Иллюстративное фото / Открытый источник

Італія, Румунія та Бельгія закривають порти для російських кораблів. Відповідна заборона набирає чинності з 17 квітня.

Із 17 квітня Італія, Румунія та Бельгія закривають порти для російських кораблів. Забороняється захід будь-яких судів, зареєстрованих під російським прапором, у тому числі тих, хто змінив російський прапор на прапор будь-якої іншої держави або змінили свою реєстрацію в РФ на реєстрацію у будь-якій іншій державі після 24 лютого, повідомляє Час Пік з посиланням на західні ЗМІ.

У циркулярі Головного командування портової влади говориться, що судна, які зараз знаходяться в італійських портах, повинні залишити їх відразу ж після "завершення своєї комерційної діяльності". Рішення підготовлено відповідно до директиви Євросоюзу від 8 квітня, згідно з якою було запроваджено додаткові санкції проти РФ.

Аналогічну заборону з 17 квітня запроваджує Румунське військово-морське управління. Румунія заборонила з 17 квітня заходити у свої порти на Чорному морі та на річці Дунай судам під російським прапором.

Заборона виключає можливість стояти на якорі у гавані й це стосується пасажирських та вантажних суден із вантажем понад 500 Гт (реєстрова тонна), що використовуються у комерційній діяльності.

Виняток становлять судна з гуманітарним вантажем, а також деякі товари, що перевозять до країн ЄС або ті судна, що потребують допомоги.

На виконання 5-го пакету санкцій ЄС у зв'язку з агресією РФ проти України, починаючи з 17 квітня порти Бельгії припиняють обслуговування комерційних кораблів під російським прапором, з дотриманням певних винятків, передбачених рішенням ЄС.

Дозволи надаються лише конкретним кораблям, які прямують у конкретні порти для перевезення товарів, позначених в офіційному дозволі.

Адміністрації портів відповідають за виконання цих правил. Для кожного російського судна, що прибуває в порт, його адміністрація зобов'язана запросити докази того, що конкретне судно перевозить дозволений вантаж. Цілком заборонено перевезення товарів так званого "подвійного призначення".

За європейськими правилами застосування санкцій, до дозволених товарів можуть належати природний газ, нафта, вугілля та інші види твердого палива, всі фармакологічні товари, медикаменти, сільськогосподарська та харчова продукція (наприклад, зерно), добрива та гуманітарна допомога. Ці правила діятимуть до 10 серпня 2022 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк