27.04.2022, 12:53

«Газпром» призупинив постачання газу до Польщі та Болгарії – у ЄС уже відповіли на спробу «газового шантажу»

Ольга Ранська | Всі новини автора
российский газ

Російський «Газпром» підтвердив припинення постачання газу до Польщі та Болгарії за відмову платити в рублях. У Євросоюзі відбулася реакція та звинувачення Росії у спробі газового шантажу.

Про це стало відомо сьогодні після того, як обидві країни відмовилися платити російському енергетичному гіганту в рублях, повідомляє Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

«На закриття робочого дня 26 квітня ТОВ «Газпром експорт» не отримало платежів за постачання газу у квітні від Болгарії та Польщі в рублях… «Газпром» повідомив Болгарію та Польщу про призупинення постачання газу з 27 квітня до здійснення платежів у порядку, встановленому указом», - повідомили в компанії.

Цей указ був виданий президентом Росії Володимиром Путіним у березні і наказує оплачувати експорт газу російською валютою.

Польща була повідомлена про призупинення вчора, 26 березня, коли «Газпром» повідомив її національної енергетичної компанії PGNiG, що всі постачання Ямальського трубопроводу будуть «повністю припинені».

Слідом за Польщею наступною стала Болгарія. Як заявив сьогодні міністр енергетики Болгарії Александер Ніколов, Болгарія вже розплатилася за постачання російського газу у квітні, і припинення подачі палива рівносильне порушенню чинного контракту з «Газпромом».

Нагадаємо, наприкінці березня Росія оголосила, що «недружні» іноземні країни мають платити за свій газ у рублях з 1 квітня, інакше вони ризикують бути відключеними.

Після цих дій реакція об'єднаної Європи не забарилася. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн звинуватила Росію у спробі «шантажувати» блок газом.

«Заяви «Газпрому» – це ще одна спроба Росії шантажувати нас газом. Ми готові до такого сценарію. Ми намічаємо нашу скоординовану відповідь ЄС», – написала фон дер Ляйєн у Twitter. «Європейці можуть бути впевнені, що ми єдині та солідарні з постраждалими державами-членами».

В окремій заяві фон дер Ляйєн повідомила, що наразі проводиться зустріч між координаційною групою ЄС щодо газу, щоб намітити заходи у відповідь.

ЄС уже планує скоротити споживання російського природного газу цього року, готуючись до повного розриву зі своїм єдиним найбільшим постачальником енергії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк