02.05.2022, 09:27

Росія готує вторгнення до Молдови - The Times

Ольга Ранська | Всі новини автора
ВСРФ

Російська влада розробила план вторгнення, згідно з яким Молдова незабаром зазнає нападу за "донбаським" сценарієм.

Про це сьогодні повідомляє британське видання The Times, передає Час Пік.

Згідно з джерелами української розвідки, на які посилається журнал, є «низка вказівок» на те, що найближчим часом може статися напад на Молдову, в армії якої числиться лише трохи більше 3000 солдатів.

В аеропорту Тирасполя, столиці невизнаної Придністровської республіки, вже спостерігається певна активність. Росіяни можуть спробувати перекинути свої війська на палуби літаків Іл-76 та гелікоптерів, що вилітають із окупованого Криму. Водночас у столиці Молдови Кишиневі мають бути організовані акції протесту та заворушення.

Видання повідомляє, що інформація не відповідає оцінкам західних спецслужб про те, що Росія не має достатніх можливостей для безпечного прикриття цього маршруту без ризику того, що українські ППО зіб'ють її літаки в Одеській області. Більше того, для перекидання боєприпасів та армії Росії довелося б створювати сухопутний коридор, зустрічаючи запеклий опір українських сил з тимчасово окупованого Херсона через частину Миколаївської та Одеської областей.

Три цілі Путіна

За наявними даними, Росія може спробувати вторгнутися до Молдови приблизно 9 травня. Цього дня президент Путін може проголосити незалежність Придністров'я, що призведе до реалізації «сценарію Донбасу» та створить пряму загрозу територіальній цілісності Молдови.

«Ми вважаємо, що Кремль уже ухвалив рішення атакувати Молдову», – каже анонімне джерело, яке цитує The Times. За словами співрозмовника газети, якщо цей сценарій збудеться, відкриється новий фронт, який буде екзистенційною загрозою для України, бо тоді російська армія може атакувати Україну із заходу, зокрема й чорноморський порт Одеса.

На думку британських аналітиків, реалізуючи цей сценарій, Росія хоче досягти трьох цілей:

  • відвернути частину українських сил на південно-західний фланг,
  • послабити проєвропейську політику молдавського уряду,
  • залякати Захід припущеннями про те, що підтримка України може призвести до подальшої дестабілізації у регіоні, зокрема на Балканах.

Заклик до втручання Росії

За останній тиждень у Придністров'ї було зареєстровано кілька інцидентів, у тому числі напади на штаб місцевого силового відомства у Тирасполі та на радіо- та телецентр у селі Маяк. The Times також повідомила, що 2 травня був опублікований терміновий номер однієї з придністровських газет, в якому описувалися терористичні акти і публікувався заклик, можливо, від громадськості, до Путіна про втручання.

Російська розвідка також здійснювала дезінформацію, поширюючи хибні попередження нібито від українських силовиків про ракетно-артилерійські обстріли регіону.

Офіційний Київ рішуче засуджує всі спроби втягнути придністровський регіон у війну та закликали до негайної деескалації.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк