16.07.2022, 09:32

В Естонії сформовано нову правлячу коаліцію, яка пообіцяла Україні всебічну підтримку

Эстония

В Естонії 15 липня було сформовано нову правлячу коаліцію у складі Партії реформ, Isamaa ("Вітчизна") та Соціал-демократичної партії, яка пообіцяла всебічну підтримку Україні та українським біженцям.

Нова правляча коаліція домовилася щодо формування уряду. Посаду прем'єр-міністра збереже Кайя Каллас, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Міністром закордонних справ Естонії стане представник "Батьківщини" Урмас Рейнсалу.

"Основа нашої зовнішньої політики – переконання в тому, що Естонія має бути повністю захищена в ситуації, коли сусідня з нами країна – Російська Федерація поводиться як агресор і порушує всі міжнародні норми", – йдеться у коаліційному договорі, підписаному 15 липня.

Коаліційний договір передбачає, зокрема, реформу ринку електроенергії, перехід на відновлювану енергію, посилення обороноздатності Естонії, а також всебічну підтримку України та українських біженців.

"Ми підтримаємо Україну на всіх міжнародних рівнях, включаючи зусилля України в НАТО та ЄС...

Ми створимо програму підтримки повернення українських біженців додому, гарантуємо їм можливість підтримувати зв'язок зі своїм мовним та культурним простором та підтримаємо відновлення зруйнованих регіонів України", – йдеться у тексті договору.

Також коаліційний договір покликаний суттєво покращити матеріальне становище естонців.

До коаліційного договору включено пункт про відкликання у громадян РФ та Білорусі ліцензій на носіння зброї.

"Це питання безпосередньо пов'язане з держбезпекою. Проте стосується воно не лише громадян тих країн, які, скажімо так, не надто дружньо ставляться до Естонії. Поліції необхідно здійснити масштабнішу перевірку. Адже, я впевнений, серед нас є й естонські громадяни, які недружньо налаштовані щодо Естонії та України. Чиї думки та ідеї в умовах загостреної ситуації можуть становити загрозу. Ними також варто зайнятися", - сказав лідер Соціал-демократичної партії, кандидат на пост глави МВС Лаурі Ляенеметс.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Естонії Кайя Каллас 14 липня офіційно проінформувала уряд та президента про рішення піти у відставку. Разом із нею у відставку пішов увесь уряд.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк