14.07.2022, 11:41

Прем'єр-міністерка Естонії офіційно оголосила про відставку

премьер-министр Эстонии Кайя Каллас

Прем'єр-міністерка Естонії Кайя Каллас офіційно проінформувала уряд та президента про своє рішення піти у відставку. Разом із нею у відставку піде весь уряд.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас 14 липня заявила про намір піти у відставку. Про це ]]>повідомила ]]>прес-служба Кабінету міністрів Естонії, передає Час Пік.

Дотримуючись Конституційного протоколу, Каллас повідомила Рійгікогу (парламент) про своє бажання припинити роботу нинішнього уряду та передала президенту Естонії Алару Карісу заяву про відставку.

Кайя Каллас запропонувала Рійгікогу, який перебуває на літніх канікулах, провести 15 липня позачергове засідання для голосування щодо нової коаліції. На засіданні вона планує зробити політичну заяву та подати нову коаліційну угоду. Планується, що до коаліції увійдуть Партія реформ, Isamaa ("Батьківщина") та Соціал-демократична партія.

Представники трьох партій заявили, що мета нової коаліції – підвищити безпеку Естонії, надати людям почуття впевненості у завтрашньому дні на тлі загального зростання цін, а також перейти на естономовну освіту.

Президент Алар Каріс задовольнив прохання прем'єр-міністерки про звільнення з посади, разом із цим він знову висунув її кандидатом на пост глави уряду.

Кая Каллас повідомила про рішення подати у відставку 8 липня. За її словами, "останньою краплею" стало те, що коаліційні партнери не підтримали в парламенті попередньо узгоджений проєкт про переведення початкової освіти на естонську мову.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк