22.09.2022, 09:36

Казахстан, Киргизстан, Узбекистан та Таджикистан заборонили своїм громадянам воювати проти України

Иллюстративное фото / Открытый источник

Росія зазнає величезних втрат у війні з Україною. Намагаючись поповнити чисельність армії, РФ вирішили відкрити пункт вербування у московському міграційному центрі. Держдума РФ терміново ухвалила закон про надання іноземним найманцям російського громадянства після року служби.

Держдума РФ спростила процедуру набуття громадянства для іноземців, які уклали контракт на службу у ЗС РФ. Однак влада щонайменше трьох країн ОДКБ застерегла своїх громадян від участі у війні проти України, повідомляє Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Узбекистан забороняють своїм громадянам воювати за Росію. Посольства цих країн нагадали своїм громадянам, що у разі участі в бойових діях в Україні їм загрожує кримінальне покарання на батьківщині.

Посольство Киргизстану в Росії 21 вересня ]]>повідомило ]]>своїх громадян, що за участь у бойових діях на території іноземних держав на них чекає кримінальна відповідальність. За участь громадян КР у бойових діях на території іноземних держав передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років із конфіскацією майна.

Аналогічна заява була опублікована у посольстві Узбекистану в РФ. "За вчинення цього діяння передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років", - йдеться у повідомленні.

У Казахстані за таке порушення загрожує тюремний термін від 5 до 9 років, що передбачається відповідно до статті 172 КК РК (діяння, пов'язані з навмисною неправомірною участю громадян Казахстану у збройних конфліктах або військових діях на території будь-яких іноземних держав за відсутності ознак найманства).

Про відповідальність за найм на військову службу попередили й громадян Таджикистану. Відповідно до ст. 401 Кримінального кодексу Таджикистану, участь найманця у збройному конфлікті чи воєнних діях карається позбавленням волі від 12 до 20 років.

Нагадаємо, Казахстан, Таджикистан та Киргизстан є членами ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку), Узбекистан вийшов з ОДКБ у 2012 році.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк