01.11.2022, 19:30

Українські біженці, які повернулися додому, можуть приїхати до ЄС, щоб перезимувати

Марина Началова | Всі новини автора

Біженці, яким було видано тимчасові візи в Європейському Союзі та які повернулися до України, можуть знову приїхати до ЄС, аби перезимувати.

Про це сьогодні заявив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан після поїздки до Києва, передає Час Пік із посиланням на ЗМІ.

Як зазначив Ракушан, до ЄС прибуло близько 4,3 млн українських біженців, і приблизно п'ята частина повернулася додому. Навіть із Чехії, яка на сьогоднішній день видала понад 450 000 віз, за ​​словами міністра, приблизно 20 відсотків біженців повернулися до України.

"Якщо хтось поїхав до України, проживає в Україні, йому вже надано тимчасовий захист в одній із держав ЄС, він має право повернутися до ЄС, якщо умови не дозволяють йому залишитися в Україні на зиму", - сказав Ракушан.

Міністр припускає, що люди повернуться, і кількість біженців у Євросоюзі може зрости до п'яти мільйонів. За його словами, Чехія може прийняти максимум півмільйона людей.

Наразі ЄС надає тимчасовий захист українським біженцям до кінця березня наступного року. Єврокомісія вже домовилася про продовження захисту на рік.

Тим часом українці повністю розкупили військові облігації Крим та Луганськ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк