06.11.2022, 12:59

У Казахстані обмежили повноваження президента

Президент Казахстана Касым-Жомарт Токаев

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 5 листопада підписав низку законів, що обмежують повноваження глави держави. Пакет документів було прийнято за підсумками референдуму щодо поправок до Конституції Казахстану.

Цей пакет законів прийнято за підсумками республіканського референдуму, який відбувся в червні цього року, про внесення змін та доповнень до Конституції, повідомляє Час Пік з посиланням на закордонні ЗМІ.

Тепер президент зможе призначати голів столиці, міст республіканського значення та регіонів лише після схвалення місцевих депутатів. Крім того, так звану "президентську квоту" у парламенті скорочено з 15 до 10 депутатів.

Нововведення забороняють президенту перебувати у політичних партіях, а його близьким родичам - обіймати політичні посади та керівні посади у квазідержавному секторі. Законодавство країни відносить до цієї групи підприємства, засновником, учасником чи акціонером яких є держава, а також дочірні, залежні та інші юридичні особи, афілійовані з ними.

Крім того, з 1 січня 2023 р. у Казахстані розпочне функціонувати Конституційний суд.

Нові закони закріплюють статус, повноваження, гарантії незалежності уповноваженого з прав людини. Також посилено правозахисну функцію генерального прокурора.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк