15.11.2022, 21:37

Російські ракети впали на території НАТО? У Польщі екстрено скликають комітет нацбезпеки: що відомо

Марина Началова | Всі новини автора

Ракети, якими росіяни сьогодні обстрілювали Україну, імовірно, впали на території Польщі.

Польські ЗМІ повідомили про вибух, який сьогодні стався за 7 кілометрів від українського кордону в населеному пункті Пшеводов Люблінського воєводства.

Інцидент стався на пункті збирання зерна близько 15:35 (у цей час Росія завдавала по Україні ракетних ударів). В результаті загинуло 2 людини. На місці працюють екстрені служби та представники армії. Усі обставини події з'ясовуються.

Кореспондент Radio Zet неофіційно повідомив, що в зерносушарки влучили дві ракети, внаслідок чого загинуло 2 працівники.

Radio Lublin повідомляє іншу версію - що інцидент стався на перевантажувальних вагах, куди заїжджають трактори з вантажами. Цю інформацію радіостанції підтвердили у місцевій поліції. За попередніми висновками, трактор, який в'їхав на ваги, раптово вибухнув.

Як стало відомо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликав термінове засідання комітету Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони. Офіційний представник польського уряду Петро Мюллер повідомив журналістам про "кризову ситуацію" і закликав не публікувати неперевірену інформацію.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс підтвердив своєю публікацією у Твіттері версію з російськими ракетами, які потрапили на територію Польщі.

"Мої співчуття нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на цивільне населення України, а й впали на територію НАТО в Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів та засуджує цей злочин", - написав Пабрікс.

]]>AP News]]> з посиланням на неназваного "високопоставленого представника американської розвідки" також пише про те, що російські ракети влучили на територію Польщі і вбили двох людей.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 5 статуту НАТО, якщо одна держава-член НАТО стає жертвою збройного нападу, всі інші держави-члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападом на всі країни НАТО і здійснять дії, які вважають за необхідне, щоб допомогти країні НАТО, яка зазнала атаки.

Як раніше заявили в командуванні Повітряних сил ЗСУ, сьогодні РФ випустила по Україні понад 90 ракет, з них 73 були збиті.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк