29.11.2022, 19:23

Польща готується до війни з Росією: в Міноборони оцінили ризики

Віктор Білий | Всі новини автора

Імовірність участі Польщі у війні з Росією є дуже високою. За словами польського заступника міністра оборони Марчіна Очепи, участь Варшави у війні не є гіпотетичним сценарієм. Чиновник назвав нинішню ситуацію "другою холодною війною".

Про це заявив заступник міністра оборони країни Марчін Очепа, виступаючи з лекцією в Університеті науки та технологій AGH у Кракові, передає Час Пік.

"Яка ймовірність війни, в якій ми братимемо участь? Дуже висока. Занадто висока, щоб ми могли ставитися до цього сценарію лише гіпотетично", - сказав Очепа.

Він зазначив, що якщо якась подія ймовірна хоча б на 30% з політичної точки зору, то вона до неї вже готується.

Очепа підкреслив, що ймовірність конфлікту за участю НАТО зараз є дуже високою, так само як і можливі сутички між Китаєм та США.

При цьому він назвав нинішні події у світі "другою холодною війною".

"Якщо ми подивимося на досвід ХХ століття, то перспективи цього року і цього десятиліття змушують ставитись до подій, яких ми є учасниками, а не просто свідками, як до другої холодної війни", – наголосив представник Міністерства нацборони Польщі.

Він також вважає дуже серйозним можливий ризик ескалації.

Так, за його словами, перебіг війни в Україні матиме вирішальне значення для планів Китаю - і не лише щодо Тайваню. Крім того, під впливом російсько-української війни зміниться Європейський Союз.

У зв'язку з цим Польща має зміцнювати свою співпрацю із країнами-союзниками. Причому не лише з Європою, а й із державами Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Південну Корею.

"Польща має використати наявні загрози для "зміни своєї свідомості", - резюмував чиновник.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: