09.12.2022, 08:24

В ISW розповіли, кого Путін намагається ввести в оману, говорячи про різні цілі в Україні

Віктор Білий | Всі новини автора

Росія, ймовірно, не відмовилася від своїх максималістських цілей в Україні, попри те, що прессекретар Кремля Дмитро Пєсков вперше визнав, що нинішня територіальна мета Москви полягає в тому, щоб повністю захопити чотири частково окуповані українські області.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

Так, 8 грудня Пєсков заявив, що одна з головних цілей РФ полягала не в анексії нових територій, які зараз не знаходяться під окупацією Росією, оскільки "має ще багато роботи" для повної окупації Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

"Кремль, як і раніше, переслідує свої цілі "демілітаризації" та "денацифікації" в Україні, які підтверджують, що Росія, як і раніше, домагається зміни режиму та ліквідації здатності України протистояти майбутнім атакам або тиску Росії", - сказав Пєсков.

В Інституті наголошують: іншими словами, цілі Кремля залишаються незмінними порівняно з поставленими після виходу Росії з-під Києва. Коментарі Пєскова були відображенням військових цілей чи вимог Росії.

"Навмисно непослідовні повідомлення Кремля є частиною постійної інформаційної операції, спрямованої на те, щоб ввести Захід в оману та підштовхнути Київ до переговорів та пропонувати превентивні поступки", - вважають аналітики.

В ISW зазначають, що західноорієнтовані повідомлення Кремля продовжують викликати гнів спільноти провоєнних мілблогерів, які все частіше звинувачують Кремль у відхиленні від своїх початкових цілей війни в Україні. Навмисно непослідовна риторика Кремля може мати додаткові наслідки привабливості для росіян путінського бачення війни в Україні.

Путін може навмисно дистанціюватися у своїй риториці від нереалістичних вимог націоналістів щодо воєнних дій Росії в Україні.

"Кремль все більше намагається переорієнтувати громадську думку на користь своїх офіційних повідомлень, і заява Путіна від 8 грудня може бути спрямована на применшення або маргіналізацію мілблогерів, щоб відновити уявлення про те, що Кремль зберігає "помірну та авторитетну позицію", - йдеться у звіті Інституту.

Раніше Путін публічно асоціював себе з націоналістичними мілблогерами, але все ще критикував за те, що йому не вдалося повністю ідеологізувати Росію.

"Можливо, Путін намагається взяти спільноту мілблогерів під контроль, атакуючи його довіру і заохочуючи самоцензуру... Хоча Путін також може розглядати фактичну цензуру мілблогерів, такі заходи залишаються малоймовірними, враховуючи постійні зусилля Путіна зберегти стосунки з обраними мілблогерами. 8 грудня також поганої дисципліни обміну повідомленнями, яка не пояснила зростаючих скарг російських мілблогерів на нездатність Москви відповісти на передбачувану українську загрозу проти Росії", - зазначають аналітики.

Читайте також: Путін зробив заяву про "причини" ракетних атак по енергосистемі України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк