11.12.2022, 11:25

В Осло відбулося вручення Нобелівської премії миру за 2022 рік

В Осло состоялось вручение Нобелевской премии мира за 2022 год

У Норвегії відбулася щорічна церемонія вручення Нобелівської премії миру. Церемонія, на якій була присутня норвезька королівська родина та урядовці країни, пройшла у будівлі ратуші Осло.

В Осло 10 грудня відбулася щорічна церемонія вручення Нобелівської премії миру за 2022 рік. Цього року її отримали представники трьох країн – України, Білорусі та РФ, повідомляє Час Пік.

Нобелівську премію миру за 2022 рік розділили український "Центр громадянських свобод", засновник білоруського правозахисного центру "Весна" Алесь Біляцький та російська організація "Меморіал".

Це перша Нобелівська премія миру, яку Україна отримала за весь час своєї незалежності.

"Цього року на оголошення Нобелівської премії миру чекала вся Україна. Ми розцінюємо її як визнання зусиль усього українського народу, який сміливо виступив проти спроб зруйнувати мирний розвиток Європи. І як визнання важливості роботи правозахисників у попередженні військової загрози в усьому світі. Ми пишаємося, що сьогодні вперше українська мова прозвучить на офіційній церемонії", - сказала під час свого виступу на церемонії вручення Нобелівської премії миру глава "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук.

Голова Нобелівського комітету країни Беріт Райсс-Андерсен вручила золоту медаль із портретом засновника премії шведського хіміка Альфреда Нобеля та диплом білоруському адвокату та активісту Алесю Біляцькому. Його на заході представляла дружина Наталія Пінчук.

Також нагороду отримала представник правозахисного Центру "Меморіал" з РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк