21.12.2022, 11:55

США передадуть Україні ЗРК Patriot - Білий Дім

Patriot т/ Фото: Минобороны Германии

США у рамках чергового пакету військової допомоги Україні передадуть батарею зенітного ракетного комплексу "Петріот". Загальна вартість пакету допомоги становить майже 2 млрд доларів, з них мільярд – вартість Patriot.

Президент США Джо Байден 21 грудня оголосить про новий великий пакет військової допомоги для України на майже 2 млрд доларів, який включатиме зенітно-ракетні комплекси ППО та ПРО Patriot. Про це на брифінгу 20 грудня повідомив чиновник Білого дому, переїдає Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

"Пакет міститиме дуже важливу нову здатність: ракетну батарею Patriot, яка стане критично важливим активом для захисту українського народу від варварських нападів Росії на критичну інфраструктуру України. Ми навчатимемо українських військових, як керувати батареєю ракет Patriot у третій країні. Це займе деякий час, але українські війська повернуться до своєї країни зі знаннями, як керувати цією батареєю", – цитує неназваного чиновника прес-служба Білого дому.

У Білому домі також висловили сподівання, що на тлі офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона Конгрес найближчим часом ухвалить проєкт бюджету, де на підтримку України виділено 45 млрд доларів на 2023 рік.

Якщо Україна справді отримає Patriot, це буде найпотужніша та найсучасніша протиракетна зброя з того, що ЗСУ вже отримали від союзників.

Система розрахована на ураження цілей, що летять із надзвуковою швидкістю, і може одночасно відстежувати до 125 цілей та наводити ракети на шість із них.

В установки Patriot можуть заряджатися ракети різних модифікацій, у тому числі здатні вражати об'єкти на відстані до 80 км та на висоті до 20 км.

Одна з основних переваг комплексу - здатність збивати не лише літаки та крилаті ракети, а й балістичні ракети.

Основними перевагами комплексу є висока швидкість приведення в бойову готовність, здатність вести вогонь з кількох цілей одночасно, висока маневреність та стійкість до перешкод.

ЗРК Patriot / Инфографика: НВ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк