09.01.2023, 12:38

У РФ вирішили порушити кримінальну справу проти російського актора Артура Смольянінова після його слів про війну

Артур Смольянинов

Голова Слідчого комітету РФ доручив порушити кримінальну справу стосовно російського актора Артура Смольянінова після його заяв про війну.

Російський актор Артур Смольянінов, який виступає проти війни з Україною, наразі перебуває за межами РФ. 6 січня він дав інтерв'ю виданню "Нова газета. Європа", де заявив, що якби йому довелося брати участь у війні, то він би воював на боці України, повідомляє Час Пік із посиланням на росЗМІ.

Після цього інтерв'ю депутат Держдуми РФ Султан Хамзаєв пообіцяв звернутися до слідчого комітету з проханням порушити кримінальну справу стосовно актора Артура Смольянінова, а депутат Євген Попов запропонував запровадити у Росії практику анулювання паспортів для громадян РФ, у чиїх словах влада побачить "пряму загрозу людині чи державі".

Стаття, за якою може бути заведена справа, не вказана.

Артур Смольянінов - російський актор, відомий своєю антивоєнною позицією. Він виступив проти вторгнення в Україну та залишив РФ. Відомий глядачам по фільмах та серіалах "Дев'ята рота", "Калашников", "Спека", "Йолки", "За годину до світанку", "Самара", "Гетери майора Соколова", "Біла гвардія" тощо.

Минулого тижня в інтерв'ю головному редактору видання "Новая газета Европа" Кирилу Мартинову Смольянінов заявив, що якби брав участь у війні, то на боці України.

На запитання журналіста, чи не відкидає можливості "піти воювати за Україну", актор відповів:

"Безумовно, звичайно. Ще раз, емоційно це саме так для мене. Тільки так. Якби я й пішов на цю війну, то саме на боці України...

Для мене це навіть не на боці України, для мене це на боці братів, на яких напали інші мої брати...

Мені, чесно кажучи, начхати, в якій формі залишиться Росія. Розвалиться вона, не розвалиться...", - заявив актор.

Смольянінов неодноразово висловлювався проти війни в Україні. У жовтні 2022 року Гагарінський суд Москви оштрафував його на 30 тисяч рублів за адміністративною статтею про "дискредитацію" російської армії. Приводом тоді також стало відеоінтерв'ю, в якому актор, за інформацією ТАСС, "негативно висловлювався щодо спеціальної військової операції".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк