23.01.2023, 09:36

Від початку війни Україну залишило 35% населення, або Як українці піднімають Європу

Марина Началова | Всі новини автора
Біженці

Минув майже рік після нападу Росії на Україну. За цей час нашу країну покинула велика кількість громадян, що перебрались до Європи, більша частина яких врешті залишилась у Польщі, через відносно легку асиміляцію з місцевим населенням завдяки дружнім стосункам двох країн, схожості мови та менталітету.

До яких наслідків для Польщі та України призвела така міграційна хвиля аналізує український громадський діяч Борислав Береза на своєму Телеграм-каналі ]]>"Березовый сок"]]>, передає Час Пік.

З початку війни до Польщі перебралося понад 9 мільйонів українських біженців, але 7,25 мільйона українців залишили країну, у Польщі залишилося 1,5 мільйона.

До кінця 2022 року Польща витратила на українців понад €8,3 млрд. Важливо зазначити, що у цій сумі були як кошти польського бюджету, так і гроші ЄС. Але цікаво інше: українські біженці у Польщі вже заплатили $2,4 млрд податків. Тобто поляки починають отримувати вже й прямі вигоди від залучення наших співвітчизників! У середньому, виходить, $1600  на одного українця. Але якщо взяти лише дорослих - то близько $2000, за кожного дорослого.

Якщо порахувати в середньому, що подібні податки могли б бути сплачені всіма біженцями, які поїхали до Європи, то сума вийде близько $14 млрд, сплачених не в Україні, а в інших країнах.

Тобто саме такі гроші, потенційно, втратив український бюджет...

Населення Польщі на 2022 рік було близько 37 млн осіб і за рік воно зросло на 1,5 млн або на 4%. Це люди які приїхали із заощадженнями, стали користуватися та платити за послуги (оренда, таксі), знімати та купувати житло. Загалом – збільшили споживання.

Як наслідок – зростання економіки Польщі за 2022 рік очікується понад 4,6%.

І хороші перспективи для Польщі у майбутньому через асиміляцію українців, чиї діти пішли до школи та хто вже знайшов роботу, житло і навіть відкрив бізнес.

Щодо України - ми втратили українців, що виїхали в Європу та в інші країни близько 13,5 млн осіб 
(з яких близько 4,5 млн у Росії). Країну залишило понад 35% її населення. А отже – не менше 35% споживання. Щонайменше 35% трудових ресурсів. І не менше ніж 35% потенціалу для економічного зростання.

До речі, що практично повністю збігається з падінням економіки у 2022 році.

Який висновок? Насправді – дуже сумний. Вигравши війну, ми отримаємо зруйновану економіку та стислий споживчий ринок. Треба буде докласти значних зусиль на відновлення втраченого.

Моралі не буде. Найскладніше в нас ще попереду.
Але спочатку треба перемогти!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк