27.01.2023, 17:11

Один корабель для 4 млн мешканців: Плавучі електостанції допоможуть Україні подолати енергетичну кризу

Марина Началова | Всі новини автора
Плавуча електорстанція

Енергетична система України після нескінченних обстрілів з боку Росії знаходиться в критичному стані. Брак генерації відчувають на собі й люди, й підприємства промисловості. Чи є швидкий вихід з цього скрутного становища?

Журналістка Deutsche Welle Юлія Хан у своєму відеорепортажі розказує як це зробити, передає Час Пік.

Швидко подолати дефіцит генерації електроенергії можливо, якщо залучити турецькі плавучі електростанції. Туреччина має 36 таких човнів і може розвернути виробництво впродовж 30 днів. 

Як повідомляє ]]>Ib.ua]]> державний енерготрейдер АТ "Енергетична компанія України" підписав меморандум із турецькою Karpowership щодо використання плавучих електростанцій для подолання енергодефіциту в Україні.

Компанія спільно з національними та міжнародними організаціями планує розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів. Цією потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн сімей (до 4 млн мешканців) в Україні.

Але через безпекову ситуацію, страхові компанії можуть відмовитись страхувати судна, тому в рамках співпраці розглядаються у тому числі варіанти розташування енергокораблів біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк