23.02.2023, 12:39

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів Росії

IFJ приостановила членство Союза журналистов России

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) призупинила членство Спілки журналістів Росії (СЖР) у своїй організації. Як причину зазначено відкриття відділень СЖР у регіонах України, окупованих РФ.

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила 22 лютого, що призупинила членство СЖР у своїй організації. Цих заходів вимагали журналістські профспілки Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

У прес-релізі IFJ говориться, що це рішення набирає чинності негайно за результатами розслідування дій СЖР після російського вторгнення в Україну і створення філій СЖР на анексованих українських територіях - кроку, який Спілка журналістів Росії відмовилася переглянути.

"IFJ є організацією, побудованою на міжнародній солідарності, на принципах співпраці між спілками-членами та повазі прав усіх журналістів. Дії Союзу журналістів Росії зі створення чотирьох своїх представництв на анексованих українських територіях явно зруйнували цю солідарність і посіяли розбіжності", - зазначила президент Міжнародної федерації журналістів Домінік Прадальє.

Голова СЖР Володимир Соловйов назвав рішення IFJ про призупинення членства Союзу журналістів РФ політичним й нічим не виправданим. На його думку, федерація пішла на поводу у "північних профспілок".

У січні фінські, норвезькі, данські та ісландські журналістські профспілки пригрозили вийти зі складу IFJ на знак протесту проти "корупційної діяльності IFJ", яка, на їхню думку, включає нездатність IFJ вжити заходів у зв'язку зі створенням відділень російських профспілок на окупованих територіях України. Домінік Прадалі визнала критику справедливою.

Довідка: Міжнародна федерація журналістів є найбільшою у світі організацією професійних працівників ЗМІ та представляє інтереси близько 600 тисяч журналістів із понад 140 країн світу. Штаб-квартира IFJ знаходиться у Брюсселі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: