02.03.2023, 12:17

США надали найбільшу допомогу Україні за рік війни: Які ще країни долучились і скільки витратили

Марина Началова | Всі новини автора
Військова допомога Україні

Минув важкий рік протистояння України в екзистенційній війні проти Росії. Війна - це мужність оборонців, грамотне командування і ресурси. Якщо з першими двома чинниками у нас все гаразд, то в ресурсному плані тягатись з монстром Росією без зовнішньої допомоги Україні було б важко.

Німецький інститут ]]>Kiel Institute for the World Economy ]]>в режимі онлайн веде підрахунок витрат західних країн на підтримку України. Час Пік проаналізував ці дані в матеріалі.

За даними інституту до підтримки України в період з 24 лютого 2022 року до тепер залучились більше ніж 40 країн світу, включаючи такі країни як Китай, Саудівська Аравія, Індія.

Інша справа яку саме допомогу надають країни. Деякі обмежуються лише гуманітарними питаннями, а деякі надають допомогу в повному спектрі: військову, фінансову, гуманітарну.

Розмір допомоги першої десятки країн світу за рік війни в Україні
Країна

Військова,

млрд €

Фінансова,

млрд €

Гуманітарна,

млрд €

США 44,3 25,1 3,7
Німеччина 2,4 1,3 2,5
Канада 1,3 2,3 0,3
Польща 2,5 1,0 0,2
Франція 0,7 0,7 0,3
Нідерланди 0,9 0,3 0,2
Італія 0,7 0,3 0,1
Країни Балтії 0,9 0,03 0,07
Англія 4,9 3,0 0,4

За даними інституту видно, що в цьому списку домінує Америка і її допомога відіграє вирішальну роль.

Цікаво проаналізувати, наскільки суттєвими є витрати США на допомогу Україні, якщо порівняти її з витратами американців на ведення найвідоміших конфліктів 20-21 сторіччя, не враховуючи першу та другу світові війни.

За даними Кельського інституту допомога Україні за рік перевищила середньорічні витрати США на війну в Афганістані, але набагато менша за витрати в інших війнах. Слід, однак зазначити, що війна в Україні - це єдиний конфлікт (серед тих, що надано в порівнянні), де Америка не бере безпосередньої участі. І все ж він наочно демонструє потенціал, який має США, якщо залучиться до україно-російського конфлікту повною мірою.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк