27.03.2023, 21:35

Пастка для Лукашенка, або Як Путін залякує увесь світ

Марина Началова | Всі новини автора
Карикатура Vit Richer

Через неспроможність подолати Україну у прямому зіткненні на полі бою, Путін, як у лихоманці, шукає шляхи переломити ситуацію. Усвідомлюючи слабкі можливості власного ВПК і відмову Китаю постачати зброю, він намагається розіграти останній козир...

Сі Дзіньпін на зустрічі з Путіним дав останньому зрозуміти, що розгойдувати ядерний човен далі не варто. Але Путін все ж намагається відкрити цей ящик Пандори. Що саме збирається робити президент Росії, та яку реакцію у світи викликали його наміри проаналізував Час Пік.

Заява Путіна

25 березня 2023 року президент Росії заявив про розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї. За його словами, Росія 1 липня закінчує там будівництво спецсховища для її розміщення.

Він також повідомив, що вже передав Білорусі комплекс "Іскандер", який може бути носієм ядерної зброї та додав, що літаки ВПС Білорусі переобладнані для його застосування.

За словами Путіна, Лукашенко вже давно порушує питання про розміщення в Білорусі російської тактичної ядерної зброї. Ну а оскільки США "давно розмістили його в низці країн", то "у проханні Білорусі немає нічого незвичайного", заявив Путін.

Водночас в ]]>Інституті вивчення війни]]> відзначають, що Путін хотів передати Лукашенко ядерну зброю ще до вторгнення в Україну.

Аналітики кажуть, що диктатори змовилися ще 2021 року, проте очільник Кремля спеціально "притримав" свій план із залякування України та Заходу на майбутнє.

Реакція України

Секретар РНБО ]]>Олексій Данилов]]> на своїй сторінці у Твіттері заявив, що "Кремль взяв Білорусь у ядерні заручники".

"Заява Путіна про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі - крок до внутрішньої дестабілізації країни, максимально підвищує рівень негативного сприйняття та суспільного відторгнення у білоруського суспільства Росії та Путіна. Кремль взяв Білорусь у ядерні заручники", - сказав секретар РНБО.

Разом з тим у своїй заяві ]]>МЗС України]]> закликав білорусів не допустити розміщення тактичного ядерного озброєння на території їхньої країни.

"Україна звертається до білоруського суспільства не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території Білорусі ядерної зброї всупереч її зобов'язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника Кремля і матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього", - йдеться у повідомленні на сайті міністерства.

Відомство також закликало країни G7 та ЄС попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки розміщення ядерної зброї та вимагало негайно скликати позачергове засідання Ради безпеки ООН для обговорення рішення Росії.

Реакція світової спільноти

У ]]>Литовському МЗС]]> назвали ядерні загрози Путіна ознакою відчаю.

Країна розглядає це як чергову спробу непередбачуваних диктаторських режимів загрожувати всьому європейському континенту.

"Це відчайдушні кроки Путіна та Лукашенка, спрямовані на створення чергової хвилі напруженості та дестабілізації в Європі. Подібні дії ще більше залучають Білорусь до війни з Україною та конфронтації з демократичним світом", - йдеться у повідомленні.

Тепер Литва добиватиметься запровадження нових санкцій щодо Росії та Білорусі.

Водночас  в адміністрації Байдена кажуть, що США "доведеться просто спостерігати, до чого це йде". Поки що, за інформацією Вашингтона, ознак, що російський диктатор почав виконувати обіцянку, яку дав Лукашенко, немає.

"Ми не бачили жодних ознак того, що він виконав цю обіцянку або перемістив якусь ядерну зброю", – сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Євросоюз готовий запровадити нові санкції у разі розміщення Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі – у свою чергу заявив ]]>на своїй сторінці у твіттері]]> голова зовнішньополітичної служби ЄС Боррель.

"Білорусь ще може це зупинити, це їхній вибір. ЄС готовий відповісти подальшими санкціями", - наголосив Боррель.

Він також назвав розміщення Білоруссю у себе російської ядерної зброї "ескалацією та загрозою європейській безпеці".

Історичні факти, або Чому не можна вірити Путіну

Президент Росії багато разів підіймати тему ядерної зброї та завжди вів мову про небезпеку її розповсюдження. ]]>Агенція УНІАН]]> зібрала його висловлювання в хронологічному порядку:

◾ у 2016 році Путін запевняв, що "брязкати ядерною зброєю - це остання справа".

◾ 2017-го на валдайському форумі Путін розповідав, що Росія підтримує ідею повсюдної відмови від ядерної зброї.

◾ у 2019-му Кремль випустив аналогічну заяву після зустрічі з Сі.

◾ у грудні 2022-го Путін заспокоював усіх на засіданні Ради з прав людини: "Американська ядерна зброя у великій кількості розташована на європейській території. Ми нікому нашу ядерну зброю не передавали й не передаємо".

Замість висновку

Як буде розвиватись ситуація покаже час. Але вже понад рік очевидно, що цю людину треба зупинити. Інакше людство може на довгі роки поринути в хаос і буде відкинуто далеко назад у своєму прагненні створити справедливий світ. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк