03.04.2023, 16:35

Будуть штрафувати: Чехія готує реєстр автомобілів з українськими номерами

Віктор Білий | Всі новини автора

Міністерство транспорту Чехії готує реєстр автомобілів з українськими номерами, що знаходяться на території країни. Створення такої бази даних зажадали муніципалітети та міста, щоб спростити пошук правопорушників.

Про це повідомляє чеське видання Lidové noviny, передає Час Пік.

Міністр транспорту Мартін Купка повідомив виданню, що система покликана, головним чином, забезпечити покращення виконання адміністративних штрафів за перевищення швидкості.

"Ми вводимо це головним чином для того, щоб можна було відстежити відповідальність порушників. Зіставити автомобіль із конкретною людиною, що зараз часто буває складно", – сказав Купка.

Мерії та муніципалітети не можуть надсилати штрафи водіям, якщо особу порушника не встановлено. У деяких випадках влада Чехії може переглядати реєстри транспортних засобів країн ЄС, але у випадку з Україною це не допоможе.

"Ми хочемо, щоб закон був простим. У реєстрі має бути зв'язок між автомобілем та особою з правом тимчасового захисту. Там будуть не всі технічні дані про транспортний засіб, а лише необхідні параметри", - сказав міністр.

Наразі транспортні засоби з України не повинні проходити технічний огляд у Чехії, оскільки вважаються автомобілями у міжнародному сполученні. Однак застрахувати їх також неможливо.

"Якщо незастрахований автомобіль завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо збитки постраждалій стороні й не вимагатимемо компенсації від українських автомобілістів. Ця допомога діє протягом 6 місяців після виїзду з території України", – розповів директор чеської страхової компанії Володимир Крейзар.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: