11.04.2023, 19:30

Уникнути вручення повістки не вдасться: у РФ ухвалили новий закон для військовозобов'язаних

мобилизация в рф

Держдума РФ остаточно прийняла в третьому читанні закон про єдиний реєстр військовозобов'язаних. У новому документі є багато нюансів, які стосуються зокрема вручення повісток.

Примітно, що на всі три читання у російських депутатів пішло лише 10 хвилин, передає Час Пік з посиланням на інформацію ЗМІ.

Згідно із законом, повістки надсилатимуться у письмовій та електронній формі у вигляді повідомлення на "Держпослугах". Перші - за адресою реєстрації, фактичного проживання або місцем роботи. Навіть якщо повістку принесли додому, а її отримала інша людина, вона вважатиметься врученою.

Електронна повістка буде вважатися отриманою з моменту розміщення в особистому кабінеті незалежно від того, коли людина його побачить. Якщо навіть видалити аккаунт у "Держпослугах", не відчиняти двері та не ходити на роботу, повістка вважатиметься отриманою "по закінченні 7 днів з дати її розміщення в новому реєстрі повісток".

Примітно, що нові правила стосуються не лише строковиків, а й усіх військовозобов'язаних.

Що буде за відмову від повістки?

  • За відмову отримувати повістку передбачена адміністративка: штраф 500-3000 рублів.
  • КК також має статтю за ухилення від військової служби. Нею передбачено покарання у вигляді штрафу до 200 000 рублів, примусові роботи чи позбавлення волі терміном до двох років.
  • Якщо людина не з'явиться у військкомат без поважної причини, то через 20 днів після дати, зазначеної на порядку денному, їй заборонять брати кредити, здійснювати реєстраційні дії з нерухомістю та транспортними засобами, реєструватися як ІП та самозайнятий, а також обмежать право керувати ТЗ.

Зазначається, що нові санкції не діятимуть під час поточного військового призову.

Читайте також: Ахметов ініціював арбітражний процес проти РФ за втрачені активи на Донбасі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк