06.05.2023, 12:07

Церемонія коронації Чарльза III та його дружини Камілли: онлайн-трансляція

Чарльз III и его супруга Камилла

У Великій Британії сьогодні, 6 травня, відбудеться коронація Чарльза III та його дружини Камілли. Це історична подія, за якою стежить увесь світ. Старший син Єлизавети II офіційно стане королем Великої Британії та країн Співдружності націй.

Церемонія сходження на престол монарха Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії відбудеться вперше з 1953 року. У Лондоні урочистості розпочалися з самого ранку, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Урочисті заходи у Великій Британії триватимуть з 6 по 8 травня, ці дні для британців будуть святковими.

О 08:00 (за київським часом) відкрилися оглядові майданчики для глядачів за маршрутом церемонії у Гайд-парку, Грін-парку та Сент-Джеймс-парку вздовж торговельного центру та Уайтхоллу. Тисячі британців та гостей міста зібралися вздовж коронаційного маршруту, щоб на власні очі побачити, як король їхатиме до Вестмінстерського абатства.

Процесія з королівською каретою у супроводі сотень військових вирушить до Вестмінстерського абатства о 12:20, де о 13:00 розпочнеться служба, під час якої монарх буде представлений народу, дасть клятву, пройде етапи помазання, інвеститури та зійде на престол. Чарльз III стане 40 монархом, який зійшов на престол у стінах абатства.

Близько 16:30 церемонія завершиться привітанням монарха з балкону Букінгемського палацу та прольотом авіації військово-повітряних сил.

На церемонію запросили близько 2000 гостей із різних куточків світу. Її вартість - 250 млн фунтів стерлінгів. Більшість коштів направили на витрати з безпеки, ще 100 млн планують витратити на 3-денне святкування.

Близько 5000 військових прибули поїздами до Лондона вранці у день коронації.

Нагадаємо, принц Чарльз успадкував титул своєї матері королеви Єлизавети II після того, як 8 вересня 2022 року вона померла у віці 96 років. Через два дні новим монархом було проголошено її старшого сина.

Новий 73-річний король отримав ім'я Чарльз ІІІ. Його дружина Камілла отримала титул королеви-консорт і буде коронована під час церемонії 6 травня у Вестмінстерському абатстві.

Де можна подивитися коронацію

Трансляцію будуть вести британські канали ВВС, ITV 1, Sky News у телеефірі. В онлайні церемонія коронації Чарльза III буде на BBC iPlayer, ITVX, на сторінці Sky News у Youtube.

Онлайн-трансляція буде доступна на каналі The Royal Family в Youtube 6 травня з 12:25.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк