07.05.2023, 07:43

Лісові пожежі на Уралі: під Єкатеринбургом вогонь перекинувся на склади з порохом

Под Екатеринбургом огонь перекинулся на склады с порохом

На Уралі через спеку та вітряну погоду вирують лісові пожежі. Чиновники називають ситуацію критичною – загальна площа пожеж сягає 20 тисяч га. У селищі Первомайський Свердловської області лісова пожежа перекинулася на склади з порохом. Почалася евакуація мешканців.

Повідомлення про загоряння на складах надійшло о 20:27 мск (22:27 за місцевим часом) 6 травня. Зайнялися два склади з порохом, що належать збройовій компанії "Гефест-М", повідомляє Час Пік з посиланням на російські ЗМІ.

За інформацією екстрених служб, вогонь загрожує ще 18 будивлям, у кожній з яких зберігається по 20 тонн пороху.

У селищі Первомайський​​​​​​​ внаслідок пожежі було знищено два склади на площі 960 кв. м. Вогонь не дістався ще до трьох складів, у яких зберігається тротил.

Як заявили в екстренних службах регіону, один із згорілих складів був порожнім, другий - заповнений порохом наполовину.

У Режівському міському окрузі, до складу якого входить селище Первомайський​​​​​​​, з 21:30 мск ввели режим надзвичайної ситуації. Влада розпочала евакуацію мешканців селища.

При гасінні пожежі постраждав один із працівників пожежної частини, його доставили до лікарні з попереднім діагнозом "отруєння чадним газом". Інформації про постраждалих мешканців не надходило.

В екстрених службах регіону заявили, що ситуація на місці пожежі стабілізувалася, великих вибухів та руйнувань не зафіксовано, але "відбуваються невеликі хлопки".

Лісова пожежа у селищі Первомайський не вщухає. Вогонь дістався міста Реж, до складу якого входить селище. Тут знаходиться підприємство з утилізації боєприпасів та виробництва промислової вибухівки. Підприємство, згідно з відкритими джерелами, випускає детонатори та свердловинні заряди для гірничих робіт з військового пороху та твердого ракетного палива.

Як повідомляє Telegram-канал "Ural Mash", вогонь також підібрався до села Успенка й знищує житлові будинки. Влада приступила до евакуації населення.

Через загоряння разом із евакуацією також запровадили обмеження на регіональних трасах, зокрема, Єкатеринбург – Нижній Тагіл – Сєров. Причиною є сильне задимлення повітря.

Селище Первомайський через пожежі наразі закрите для в'їзду.

Близькість пожеж відчули навіть у Єкатеринбурзі – звідти можна спостерігати вогняну заграву від складів, що горять у Первомайську. Жителі Єкатеринбурга скаржаться на смог, у повітрі відчувається запах гару.

З 6 травня у Свердловській області було введено заборону на відвідування кількох лісопарків та лісів. Також там заборонили проводити будь-які будівельні дії, запускати феєрверк та організовувати фаєр-шоу.

Місцева влада називає ситуацію з природними пожежами в регіоні критичною - їх загальна площа сягає 20 тис. га. Свердловська влада запросила федеральну допомогу. До ліквідації вогнищ займання в області залучать авіацію МНС, Міноборони, Росгвардії та Авіалісоохорони.

Нагадаємо, наприкінці квітня масштабна пожежа майже повністю знищила селище Сосьва Свердловської області.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк