19.05.2023, 22:56

"Росія має понести відповідальність": Країни G7 запевнили у підтримці України

Марина Гончар | Всі новини автора
G7

Лідери країн "Великої сімки" (G7) закликали країну-терориста припинити агресію, що триває, і негайно вивести свої війська та техніку з України, а також заявили, що РФ має понести відповідальність за свої злочини.

Спільна заява лідерів G7 була погоджена на саміті в Хіросімі, повідомляє голова Офісу президента Андрій Єрмак, передає Час Пік. 

"Ми закликаємо Росію припинити агресію, що триває, і негайно, повністю і беззастережно вивести свої війська і військову техніку з усієї міжнародно визнаної території України. РФ розпочала цю війну і може закінчити цю війну. Агресія Росії проти України є порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН", – йдеться у документі.

Лідери G7 знову заявили про своє тверде неприйняття незаконних спроб РФ заволодіти українською територією. За їхніми словами, справедливий мир неможливий без повного та беззастережного виведення російських військ та військової техніки, і це має бути включено до будь-якого заклику до миру.

"Безвідповідальна ядерна риторика Росії, підрив режимів контролю над озброєннями та заявлений намір розмістити ядерну зброю в Білорусі небезпечні та неприйнятні. У цьому контексті ми підтверджуємо нашу позицію щодо неприпустимості загроз з боку Росії застосування ядерної зброї, а тим більше будь-якого застосування РФ ядерної зброї у контексті її агресії проти України", – наголосили лідери G7.

Крім того, країни "Великої сімки" відзначили єдність у санкційній політиці проти Росії та наголосили, що РФ має сплатити довгострокове відновлення України, вони планують зберігати активи Росії замороженими, доки Москва не компенсує збитки від війни Україні. 

Також лідери клубу підтримали програму фінансової допомоги Україні наступного року. Вони пообіцяли підтримувати зусилля уряду України щодо боротьби з корупцією.

Нагадаємо, сьогодні, 19 травня, у Хіросімі стартував 49-й саміт лідерів "Великої сімки" (G7), до якої входять Великобританія, Канада, Німеччина, Франція, Сполучені Штати та Японія та Європейський Союз. У ході триденної зустрічі обговорюватимуться війна Росії проти України, ядерна загроза та відносини з Китаєм. Серед основних тем порядку денного – вторгнення РФ в Україну.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: "У бункерного дідуся залишається два варіанти": Сергій Кислиця на Радбезі ООН озвучив долю Путіна

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк