22.05.2023, 17:52

"Звільнення Бєлгородщини триває": що відомо про події в області

Оксана Мовчан | Всі новини автора
бавовна

22 травня у Бєлгороді та області відбувається "звільнення": вибухи, обстріли, бої, гучні заяви та заклики.

Час Пік зібрав усе, що відомо про дані події.

Заява легіону "Свобода Росії"

Легіон "Свобода Росії" — військовий підрозділ ЗСУ, сформований з російських військовополонених і добровольців, що перейшли на бік України через вторгнення Росії в Україну. Другим таким підрозділом є Російський добровольчий корпус, створений у серпні 2022.

Добровольці легіону "Свобода Росії" опублікували вранці відеозвернення до своїх співгромадян із закликом до боротьби за вільну від президента Володимира Путіна Росію. Автори звернення також закликали жителів прикордонних регіонів РФ не чинити опір та не боятися їх.

"Жителі Росії! Ми такі ж росіяни, як і ви. Нас відрізняє лише те, що ми не хотіли більше виправдовувати дії злочинців при владі та взяли зброю, щоб відстояти нашу та вашу свободу. Але сьогодні всім настав час узяти відповідальність за своє майбутнє. Диктатурі Кремля настав час покласти край: легіон повертається додому", – сказали автори звернення.

Вибухи у Бєлгородській області

У Бєлгородській області від ранку було чутно чимало вибухів. Пропаганда заявила про начебто обстріл з боку ЗСУ по селах Новобудівка-Перша, Козинка, Безімено, Добре, Глотове та Головчине. Про обстріли Грайворонського округу заявив і губернатор регіону В'ячеслав Гладков.

Водночас у самому Бєлгороді вили сирени повітряної тривоги, повідомлялося про постріли по дронах, а на радіо звучали заклики до евакуації з області та анонсувалося її "звільнення".

Бої на кордоні

Російські телеграм-канали почали повідомляти про бої в районі російського КПП у Грайвороні Бєлгородської області та знищення цього пункту. 

Водночас у легіоні "Свобода Росії" повідомили про своє заходження до Бєлгородської області та "звільнення" першого села – Козинки. Бійці легіону також заявили, що разом із "Російським добровольчим корпусом" зайшли до Грайворона. Вони встановили в області біло-синьо-білі "прапори вільної Росії".

Російські "добровольці" просуваються далі

Легіон "Свобода Росії" заявив про просування у Бєлгородській області, "добровольці" начебто "звільнили" село Гора-Подол та "штурмують" Грайворон.

"Гора-Подол пройдена! Легион с РДК приступили к штурму н/п Грайворон, Белгородской обл. Россия будет свободной!", - написав Легіон.

Реакція України

Події в Бєлгородській області прокоментував речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов. Він повідомив, що легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" проводять операцію на території Бєлгородської області, аби створити "смугу безпеки" для захисту цивільних українців. Юсов наголосив, що операцію проводять виключно громадяни Росії.

Реакція Кремля

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російському диктатору уже повідомили про ситуацію на Бєлгородщині. Він заявив, що "російські сили видавлюють диверсантів". 

Також речник кремлівського диктатора додав, що, мовляв "метою операції є відведення уваги від того, що Україна нібито втратила місто Бахмут Донецької області". 

Реакція мережі 

Тим часом користувачі соцмереж лавиною мемів відреагували на цю інформацію.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також:

Україна навряд чи приєднається до НАТО в "найближчому майбутньому", - Шольц

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк