09.06.2023, 16:03

"Скіфське золото" повернуть в Україну, - Верховний суд Нідерландів

Оксана Мовчан | Всі новини автора
золото

Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото" має належати Україні. Згідно з рішенням суду, понад 550 експонатів є українською культурною спадщиною.

Про це йдеться у ]]>рішенні ]]>суду, передає Час Пік.

У 2013 році київський Музей історичних коштовностей України, а також чотири музеї у Криму сформували колекцію для виставки. До неї увійшли коштовності скіфів та інші експонати.

До січня 2014 року мистецькі цінності перебували у Німеччині, а на початку лютого 2014 року експонати перевезли в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі. Там була організована експозиція "Крим. Золотий острів в Чорному морі", присвячена готам, сарматам та скіфам.

Після завершення виставки 19 об’єктів найкоштовніших об'єктів, серед яких золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві. Решта частина зібрання — 565 музейних експонатів (2 111 одиниць зберігання) стала предметом суперечки.

Коли Росія окупувала півострів, то виникло питання, кому музей має повернути "скіфське золото": музеям в тимчасово окупованому Криму чи Україні. З того часу почались баталії.

У 2016 році суд у Нідерландах постановив повернути "скіфське золото" до України, але у січні 2017-го "кримські музеї" почали оскаржувати рішення.

Судова тяганина тривала протягом довгих років.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення, ухвалене апеляційним судом Амстердама у жовтні 2021 року.

"Верховний суд відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, таким чином рішення суду залишається в силі", – йдеться у рішенні.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також:

Країни НАТО проведуть найбільші в історії військові навчання Air Defender 23 біля російських кордонів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк