02.01.2024, 14:31

Норвегія дозволила прямий продаж зброї Україні

Норвегия разрешила прямые продажи оружия Украине

Уряд Норвегії ухвалив рішення дозволити прямий продаж зброї та товарів військового призначення Україні. Нова політика уряду Норвегії набула чинності з 1 січня 2024 року.

Норвезьке законодавство забороняє виробникам безпосередньо продавати зброю країнам, що воюють. Для України було зроблено виняток. Про це ]]>повідомляє ]]>урядовий портал Норвегії, передає Час Пік.

Раніше норвезькі виробники зброї та інших товарів військового призначення не могли укладати прямих договорів з урядом України. У Норвегії діє так званий принцип Стортинга, який забороняє прямий експорт зброї до країн, де йдуть війни - міждержавні чи внутрішньодержавні.

Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде наголосив, що підтримка України має важливе значення для безпеки Норвегії та Європи загалом.

"У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася в результаті агресивної війни Росії, вкрай важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Підтримка України важлива для безпеки Норвегії та Європи. Ми повинні планувати можливе продовження незаконної агресивної війни. Тому уряд вирішив дозволити прямі продажі зброї та пов’язаної з обороною продукції від норвезької оборонної промисловості в Україну", – заявив глава МЗС Норвегії.

У МЗС Норвегії зазначили, що ліцензії на експорт прямих поставок видаватимуться лише в індивідуальному порядку після ретельної перевірки. Контроль залишається суворим та відповідальним відповідно до норвезьких правил експортного контролю.

Норвегія виготовляє протикорабельні ракетні комплекси, боєприпаси (гранати, міни, снаряди).

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк