24.01.2024, 10:35

НАТО проводить найбільші з часів Холодної війни військові навчання

НАТО проводит крупнейшие со времен Холодной войны военные учения

НАТО проводить найбільші з часів Холодної війни військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Стійкий захисник-2024"), участь в яких візьмуть близько 90 тисяч військовослужбовців.

Навчання Steadfast Defender стартували 22 січня й триватимуть до кінця травня. Останні порівняні навчання НАТО провели у 1988 році, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

У військових навчаннях візьмуть участь усі країни НАТО та кандидат на вступ до альянсу – Швеція.

За словами головнокомандувача Альянсу Крістофера Каволі, навчання "Steadfast Defender 2024" "продемонструють здатність НАТО швидко розгортати сили з Північної Америки та інших частин Альянсу для посилення оборони Європи".

Навчання відбуватимуться на суші, морі, у повітрі, кіберпросторі та космосі "протягом кількох місяців, протягом тисяч кілометрів, від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи та в будь-яких умовах".

У "Steadfast Defender 2024" також візьмуть участь понад 50 кораблів, від авіаносців до есмінців, а також понад 80 винищувачів, гелікоптерів та безпілотників й не менше 1,1 тис. бойових машин, включаючи 133 танки та 533 бойові машини піхоти.

"Це рекордна кількість військ, яку ми можемо задіяти та провести навчання у таких масштабах, по всьому альянсу, через океан, від США до Європи...

Коли справа доходить до війни, як ми бачимо в Україні, - це зачіпає все суспільство...", - зазначив голова Військового комітету НАТО Роб Бауер.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк