29.01.2024, 14:25

Білий дім розглядає можливість удару по Ірану, - Bloomberg

івапрол

Білий дім розглядає можливість удару по Ірану у відповідь на атаку іранського безпілотника в Йорданії. Сам Іран заперечує причетність до цих атак, нібито конфлікт відбувається між армією США та групами опору в регіоні.

Про це, з посиланням на анонімне джерело, повідомляє інформаційне видання ]]>Bloomberg]]>, передає Час Пік.

Людина, знайома з позицією США, сказала, що удар, внаслідок якого також було поранено щонайменше 34 людини, викличе більш рішучу реакцію, ніж заходи, які США зробили після того, як бойовики ХАМАС напали на Ізраїль 7 жовтня і спровокували нову пожежу на Близькому Сході.

Одна з можливостей - це таємні дії, в ході яких США завдадуть удару по Ірану, не заявляючи про свою причетність до цього, проте посилаючи чіткий сигнал. Адміністрація Байдена також може атакувати іранських чиновників, як це зробив колишній президент Дональд Трамп, коли наказав убити генерала Касема Сулеймані у Багдаді у 2020 році.

Як зазначає Bloomberg, цей напад ставить Байдена перед рішенням, яке буде одним із найважливіших за час його президентства. Він хоче покарати винних у нападі та утримати Іран від його дій у регіоні. Але це може призвести США до прямої конфронтації з керівництвом Тегерана, яке вже наважилося в регіоні після нападу ХАМАС, розпочавши атаки в Іраку та Пакистані.

Він також має зважити потенціал подальших економічних потрясінь, оскільки США борються з бойовиками-хуситами – ще одним іранським проксі – які завдали шкоди світовому судноплавству, атакуючи комерційні судна у Червоному морі, на долю якого припадає 12% світового торговельного судноплавства.

Байден вже пообіцяв вжити заходів у відповідь після нападу на базу під назвою "Вежа 22", розташовану на північному сході Йорданії недалеко від кордонів Іраку та Сирії.

"Ми притягуватимемо всіх винних до відповідальності на той час і в такий спосіб, який ми оберемо", - сказав він.

Нагадаємо, що у ніч на 28 січня 2024 року невелика американська військова база Tower 22, розташована на перетині ліній державних кордонів Йорданії, Сирії та Іраку, зазнала удару безпілотним апаратом. Внаслідок удару безпілотника було вбито трьох військовослужбовців США, а ще 25 отримали поранення.

Читайте також:

Російські літаки впустили дві авіабомби у Бєлгородській області, - ЗМІ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: