11.07.2024, 11:13

Країни НАТО погодили військову допомогу Україні на 2025 рік у розмірі 40 млрд євро

Страны НАТО согласовали помощь Украине

Лідери держав-членів НАТО погодили розмір фінансових зобов'язань для надання Україні військової допомоги протягом 2025 року в обсязі 40 мільярдів євро.

На саміті НАТО у Вашингтоні держави-члени Альянсу домовилися, що мають надавати тривалу допомогу у сфері безпеки Збройним силам України. Альянс ухвалив рішення, в якому взяв, зокрема, зобов'язання щодо розміру допомоги Україні на 2025 рік. Про це ]]>йдеться ]]>у тексті спільної декларації Вашингтонського саміту, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

"Ми підтверджуємо рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні і стримувати її в майбутньому.  З цією метою ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року", - йдеться у тексті документа.

Зобов'язання поширюється на витрати, пов'язані з наданням Україні військового обладнання, допомоги та навчання, зокрема:

  • закупівля військової техніки для України;
  • матеріальна допомога, надана Україні;
  • витрати, пов'язані з обслуговуванням, логістикою та транспортуванням військової техніки для України;
  • витрати на військову підготовку для України;
  • оперативні витрати, пов'язані з наданням військової підтримки Україні;
  • інвестиції та підтримка оборонної інфраструктури та ОПК;
  • всі внески до трастових фондів НАТО для України, включаючи нелетальну допомогу.

Наступного року, на саміті у Гаазі, глави держав та урядів мають намір переглянути внески членів Альянсу. Також можливий перегляд суми допомоги, виходячи з потреб України, на майбутніх самітах НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг раніше закликав країни Північноатлантичного альянсу гарантувати Україні щорічну допомогу не менш ніж у 40 млрд євро.

"Йдеться про те, щоб показати президенту РФ Володимиру Путіну, що він не здобуде перемогу в агресивній війні проти України", - заявив Столтенберг після закінчення неформальної зустрічі з главами МЗС 32 країн НАТО у Празі 31 травня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк