12.07.2024, 08:34

На саміті НАТО у Вашингтоні підписано безпековий "Український компакт"

На саммите НАТО подписан "Украинский компакт" безопасности

На саміті НАТО у Вашингтоні лідери понад 20 країн підписали "Український договір" з метою підтримки та забезпечення безпеки України в умовах агресії РФ.

У Вашингтоні на саміті НАТО лідери понад 20 держав, а також представники Європейського Союзу та Японії уклали та підписали "Український компакт" (Ukraine Compact) – багатосторонній документ, що містить зобов'язання щодо підтримки України. Про це ]]>йдеться ]]>на сайті Білого дому, повідомляє Час Пік.

"Ми підтверджуємо, що безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону і за його межами, і що ми маємо намір підтримувати Україну, доки вона не переможе російську агресію", - йдеться у документі.

Цей договір виконує обіцянку, яку президент Байден та країни НАТО дали у Вільнюсі у 2023 році, про проведення переговорів з Україною щодо довгострокових двосторонніх угод про безпеку з метою підтримки України у її захисті зараз та стримування агресії у майбутньому, як частини її шляху до членства в НАТО.

Угода передбачає постійну підтримку в сфері оборони, надання сучасного військового обладнання, розвиток оборонної промисловості та економічну підтримку, щоб зміцнити обороноздатність України.

Лідери країн визнали, що будь-яка агресивна діяльність РФ проти України є загрозою міжнародному миру і безпеці, а також висловили готовність швидко і колективно реагувати на будь-які такі дії для підтримки України у відповідності до міжнародного права.

Крім того, країни-підписанти зобов'язалися активно сприяти реформам в Україні, спрямованим на зміцнення демократії, правової держави та захисту прав людини.

Договір схвалено у Вашингтоні, 11 липня 2024 року лідерами США, Латвії, Бельгії, Литви, Канади, Люксембургу, Чехії, Нідерландів, Данії, Норвегії, Естонії, Польщі, Португалії, Фінляндії, Румунії, Франції, Словенії, Німеччини, Іспанії, Ісландії, Швеції, Італії, Японії, Британії, ЄС та України.

Договір є відкритим для приєднання інших держав. І діятиме паралельно з просуванням України до вступу в ЄС та НАТО.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: