30.07.2024, 10:34

У Венесуелі спалахнули масові протести після оголошення результатів президентських виборів

массовые протесты в Венесуэле

У містах Венесуели спалахнули масові протести після оголошення перемоги чинного глави держави Ніколаса Мадуро на виборах президента.

У Венесуелі розпочалися зіткнення після оголошення перемоги Мадуро на президентських виборах. По всій країні тисячі противників Мадуро вийшли до офісів Національних виборчих органів, повідомляє Час Пік з посиланням на західні ЗМІ.

На вулицях Каракаса підпалювали автомобілі, покришки та сміття. Почалися сутички між протестувальниками та збройною поліцією. Біля президентського палацу силовики зустріли демонстрантів пластиковими кулями та гранатами зі сльозогінним газом.

У Коро, столиці штату Фалькон, протестуючі знесли статую покійного президента Уго Чавеса.

Національна виборча рада Венесуели (CNE), підконтрольна уряду Мадуро, оголосила про перемогу президента Ніколаса Мадуро з 51% голосів. Кандидат від об'єднаної опозиції Едмундо Гонсалес начебто набрав 44%. CNE не дала докладних результатів, заявивши, що процес підрахунку голосів порушили хакери.

За інформацією лідера опозиції Марії Корини Мачадо, опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес набрав 70% голосів. Результати незалежного екзитполу Edison Research також свідчать про перемогу Гонсалеса у 65% голосів виборців, на противагу Мадуро з 31% голосів.

Коментуючи масові протести, 61-річний Ніколас Мадуро заявив, що у Венесуелі відбувається "спроба знову зробити державний переворот фашистського та контрреволюційного характеру".

Союзники Мадуро, серед яких РФ, Китай, Нікарагуа, Куба та Гондурас вже привітали президента з перемогою. Водночас МЗС Венесуели повідомило, що відкликає своїх дипломатів з Аргентини, Чилі, Перу, Коста-Ріки, Панами, Домінікани та Уругваю, які не визнали результатів виборів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк