31.07.2024, 16:23

У Тегерані вбито голову політбюро ХАМАС Ісмаїл Ганія: що відомо

Віктор Білий | Всі новини автора

На резиденцію голови політбюро ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані було скоєно напад, внаслідок якого його та одного з його охоронців було вбито.

Про це вранці в середу, 31 липня, заявили в Корпусі вартових ісламської революції (КВІР), передає Час Пік.

Ісмаїл Ганія, голова політбюро ХАМАС, і один із його охоронців загинули внаслідок нападу на його резиденцію в Тегерані.

30 липня Ганія прибув до Тегерана і зустрівся з духовним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї та обраним президентом країни Масудом Пезешкіаном, а також був присутній на церемонії його інавгурації.

У ХАМАС також повідомили про смерть Ганії та звинуватили у нападі Ізраїль. За їх твердженням, він загинув внаслідок ізраїльського удару за його "штаб-квартирою в Тегерані". Член політбюро ХАМАС Муса Абу Марзук заявив, що ця подія "не залишиться без відповіді", як повідомляє AFP.

Ізраїльські військові (ЦАХАЛ) утрималися від коментарів щодо цієї інформації.

Махмуд Аббас, голова Палестинської національної адміністрації, засудив убивство лідера ХАМАС, за даними палестинського інформаційного агентства Wafa. Повідомляється, що різні палестинські організації на Західному березі річки Йордан закликають місцеве населення до загального страйку та масових протестів.

Біографія Ісмаїла Ганії

Ісмаїл Ганія, який очолював політбюро руху ХАМАС, був відомою фігурою у політичному ландшафті Палестинської автономії. Ганія, що народився в 1962 році в таборі біженців на захід від міста Газа, пройшов довгий шлях від студента Ісламського університету Гази до прем'єр-міністра Палестинської автономії.

Політична кар'єра

Ганія розпочав свою політичну діяльність, беручи участь в ісламському русі та першій інтифаді. Його було заарештовано ізраїльською владою кілька разів за участь у протестах. 1988 року, коли ХАМАС зайняв провідні позиції в Газі, його знову заарештували та посадили у в'язницю на шість місяців. 1992 року його було депортовано до табору Мардж аз-Зухур, де провів рік разом з іншими лідерами ХАМАС.

Після повернення до Гази Ганія був призначений деканом Ісламського університету, а згодом став правою рукою духовного лідера руху ХАМАС, шейха Ахмеда Ясіна. У 2006 році Ганія очолив кампанію ХАМАС на виборах у Палестинській автономії та був призначений прем'єр-міністром після перемоги руху.

Очолення ХАМАС

У 2017 році Ганія була обрана головою політбюро ХАМАС, змінивши Халеда Машаля. У 2018 році США визнали його терористом та ввели проти нього санкції. Попри це, Ганія продовжував брати активну участь у політичному житті та представляв інтереси ХАМАС на міжнародній арені.

Особисте життя

Ісмаїл Ханія був одружений зі своєю двоюрідною сестрою Амаль Ганією і мав 13 дітей. У квітні цього року троє його синів загинули у секторі Газа внаслідок ізраїльського авіаудару. Ганія назвав своїх дітей та онуків "мучениками" і підкреслив, що їхня загибель не змінить позицію ХАМАС у переговорах про припинення вогню.

Читайте також: Ердоган пригрозив Ізраїлю вторгненням

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: