31.07.2024, 17:22

У російському полоні помер захисник Маріуполя Олександр Іщенко: Лубінець направив негайного листа до омбудсмена РФ

Віктор Білий | Всі новини автора

У російському полоні помер 55-річний Олександр Іщенко, захисник Маріуполя. Інформацію про смерть батька підтвердила його дочка Крістіна Кішка у соціальних мережах. Точна дата і причина смерті наразі невідомі.

Іщенко, уродженець Маріуполя та колишні моряки, вступив до полку "Азов" незабаром після початку російського вторгнення в Україну. Він потрапив у полон під час бойових дій у Маріуполі.

У червні 2023 року російська влада організувала показовий суд над українськими захисниками в Ростові-на-Дону. На одній із фотографій із процесу Крістіна впізнала свого батька.

За повідомленням російського видання "Медіазона", про смерть Іщенка також заявив його адвокат у Південному окружному військовому суді РФ.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на трагедію. Він направив термінового листа російському омбудсмену з вимогою розібратися в обставинах смерті військовополоненого. Лубінець також звернувся до МКЧХ та ООН, закликаючи звернути увагу на умови утримання українських полонених.

"Україна вимагає, щоб РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій - надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, щоб це дозволило репатріювати всіх тяжкохворих та тяжко поранених", - заявив Лубінець.

Смерть Олександра Іщенка наголошує на гострій потреби дотримання міжнародних норм щодо поводження з військовополоненими й викликає серйозне занепокоєння щодо умов утримання українських захисників у російському полоні.

Читайте також: Українська розвідка завдала удару по російській авіабазі в Сирії: у мережі показали відео атаки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк