14.08.2024, 17:10

У Німеччині видали ордер на арешт українця, якого підозрюють у підривах "Північних потоків", - ЗМІ

Оксана Мовчан | Всі новини автора
вапапрпр

У Німеччині видали ордер на арешт українського громадянина, якого підозрюють у причетності до підриву газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Важливість цього розслідування підкреслюється тим, що газопроводи, які були пошкоджені в результаті підриву, є ключовими для постачання газу до Європи, а сама подія мала значні геополітичні наслідки.

Про це, з посиланням на ]]>Tagesschau ]]>та ]]>DW]]>, передає Час Пік.

Підозрюваний, український інструктор з дайвінгу, на ім'я Володимир, який проживав у Польщі, став об'єктом розслідування після того, як німецькі слідчі отримали інформацію про його можливу причетність до інциденту. Як стало відомо, слідство вважає, що саме він може бути головним виконавцем цього акту диверсії.

Німецькі ЗМІ, включаючи ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) та Die Zeit, повідомили, що генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель ще на початку червня видав перший ордер на його арешт.

Окрім Володимира, слідство також звернуло увагу на двох інших українських громадян – чоловіка та жінку, яких підозрюють у співучасті. Передбачається, що вони діяли як водолази, які безпосередньо встановлювали вибухові заряди на трубопроводах.

Така масштабна операція вимагала б спеціальних навичок, зокрема підводного мінування, що і привернуло увагу слідчих до дайвера Володимира.

За інформацією, наданою журналістами, підозрюваний залишив Польщу та повернувся в Україну. Національна прокуратура Польщі, підтверджуючи цей факт, зазначила, що Володимир З. перетнув польсько-український кордон на початку липня, уникаючи таким чином затримання за європейським ордером, який був виданий на запит німецької влади.

Ця справа отримала значний резонанс в Європі, оскільки підрив "Північних потоків" став однією з найбільших атак на європейську енергетичну інфраструктуру за останні роки. У разі підтвердження причетності Володимира та інших осіб до цього інциденту, це може стати вагомим аргументом у складних відносинах між Європою та Україною, а також між Україною та Росією.

Читайте також:

Україна має законне право на проведення військових операцій у Курській області: позиція Фінляндії

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк