18.08.2024, 15:19

На Камчатці стався потужний землетрус і почалося виверження вулкана: пошкоджено понад 20 будинків

Віктор Білий | Всі новини автора

17 серпня Камчатський півострів пережив драматичну подію: землетрус магнітудою 7,2 спровокував виверження вулкана Шивелуч, що вплинуло на ситуацію в регіоні. Епіцентр землетрусу знаходився за 108 кілометрів на південний схід від Петропавловська-Камчатського, на глибині 6 кілометрів під морським дном.

Про це повідомила Камчатська філія геофізичної служби РАН, повідомляє Час Пік.

Сейсмічні поштовхи розпочалися о 7 ранку за місцевим часом (близько 22:00 за київським часом) та відчувалися у Петропавловську-Камчатському, Вілючинському та Мільківському округах, а також у Єлизівському та Усть-Камчатському районах. Попри сильні землетруси, російське МНС повідомляє, що жертв та постраждалих немає.

Проте за даними Telegram-каналу Baza, внаслідок землетрусу постраждали 22 будівлі, включаючи інфекційну лікарню та пологовий будинок. Повідомляється, що зафіксовано незначні пошкодження.

Одразу після землетрусу активізувався вулкан Шивелуч, розташований за 50 кілометрів на північ від селища Ключі та за 450 кілометрів від Петропавловська-Камчатського. Вулкан викинув стовп попелу на висоту 8 кілометрів, а пізніше попіл піднявся на висоту 4,5 кілометра. Внаслідок виверження регіон накрила хмара попелу, що випала в Усть-Камчатську. Вулкану надано червоний код авіаційної небезпеки, що вказує на високий ризик для авіаційного руху.

Раніше у квітні 2023 року Шивелуч уже викидав попіл на висоту 20 кілометрів, що свідчить про його високу активність.

Окрім основного землетрусу, сейсмологи також зареєстрували серію афтершоків магнітудою близько 4,5. За попередніми даними, внаслідок цих сейсмічних активностей пошкодження зазнали кілька десятків будинків, проте інформація про постраждалих відсутня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк