13.09.2024, 17:18

Родичі жителів Суджі звернулися до президентів Росії та України з проханням про організацію гуманітарного коридору

Віктор Білий | Всі новини автора

Родичі жителів міста Суджа та Суджанського району Курської області РФ закликали президентів Росії та України, Володимира Путіна та Володимира Зеленського відповідно, а також омбудсменів двох країн, Тетяну Москалькову та Дмитра Лубенця, до створення гуманітарного коридору для евакуації мирних громадян.

Згідно з неофіційними даними у Суджанському районі, як і раніше, залишаються тисячі мирних жителів.

Автори листа зазначають, що в умовах інтенсивних бойових дій із застосуванням артилерії та авіації захист населення стає вкрай складним завданням. Вони нагадують про заяву Ірини Верещук, колишнього віцепрем'єра України, зроблену 15 серпня, в якій вона підтвердила готовність Києва відкрити гуманітарний коридор для мешканців Курської області в обидва напрями - у бік України та Росії. Проте для цього плану необхідний офіційний запит із боку Росії.

У зверненні, підписаному 90 сім'ями, у яких близькі перебувають у Суджі та Суджанському районі, висловлено наполегливе прохання до офіційних осіб обох країн ініціювати переговори щодо евакуації.

Станом на 12 вересня, за даними голови Курської області Олексія Смирнова, понад 150 тисяч жителів було евакуйовано до безпечних районів. У той час як 12 серпня Смирнов повідомив про виїзд близько 121 тисячі жителів із прикордонних районів, за прогнозами, евакуації потребують ще 180 тисяч осіб.

Раніше аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомляли про нові операції в Курській області, де російські війська розпочали контратаки в рамках спроб стримування українського наступу. За даними ISW, російські сили зайняли кілька населених пунктів на північний схід та південь від Коренево 10 та 11 вересня. Однак розмір та масштаб цих контратак залишаються невизначеними, і ситуація на фронті залишається нестабільною.

"Російські війська почали контратаки вздовж західного краю українського наступу в Курській області. Геолокаційні дані вказують на відновлення позицій на схід від Журавлів і захоплення Снагості, хоча візуального підтвердження цих даних поки що немає", - заявляють аналітики ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк