15.10.2024, 15:15

Не народжуєш - платіть: у Росії запропонували запровадити податок на бездітність, як у СРСР

Віктор Білий | Всі новини автора

У російському суспільстві розгорілися дебати після пропозиції депутата Держдуми Андрія Гурулєва про введення податку на бездітність, подібного до СРСР. Ініціатива викликала неоднозначну реакцію як серед політиків, так і серед експертів.

На думку Гурулєва, кошти від такого податку могли б бути спрямовані на модернізацію дитячих будинків. Фінансовий університет попередньо оцінив можливу суму податку 30-40 тисяч рублів на рік. Передбачається, що платитимуть його жінки старше 35 років і чоловіки старше 40 років, а також сім'ї з однією дитиною.

Прихильники ініціативи, такі як член комітету Держдуми з бюджету та податків Євген Федоров, аргументують її справедливістю з погляду майбутнього забезпечення пенсіонерів. Проте є й супротивники цієї ідеї. Уповноважений з прав дитини в Москві Ольга Ярославська вважає, що такий захід не призведе до значних змін у демографії, і пропонує зосередитися на покращенні соціальної підтримки сімей.

Спікер Держдуми В'ячеслав Володін виступив із критикою подібних ініціатив, заявивши, що вони не розглядатимуться і не повинні лякати суспільство.

Реакція громадськості на цю ініціативу виявилася бурхливою. Навіть депутат Віталій Мілонов, відомий своєю позицією щодо "традиційних цінностей", назвав цю пропозицію "несусвітньою нісенітницею".

Користувачі соціальних мереж висловлюють невдоволення більш відверто. Один із них під ніком Алекс висловив невдоволення, зазначивши, що податок на бездітність у 30-40 тисяч рублів лише відштовхне людей від бажання заводити дітей у поточних умовах. "Ніхто не народжуватиме в такому хаосі заради позбавлення податку. Точніше, ніхто адекватний", - заявив він.

Читайте також: Розвідка Німеччини дала прогноз, до якого року армія РФ може вторгнутися на територію ЄС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: