15.07.2020, 09:02

В Україну повернулася картина, вкрадена нацистами під час Другої світової війни

"Любовники или Блудный сын с проституткой"

У столичний Музей Ханенків повернулася унікальна картина XVIII століття, яка була вивезена під час нацистської окупації 1941-1943 рр. і була знайдена в 2013 році в приватній колекції в США.

В Україну повернулася картина XVIII століття "Закохані або Блудний син з повією" пензля П’єра Луї Гудро. Картина була вивезена з музею під час Другої світової війни. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі, передає Час Пік.

"Хоч ця історія сумна, але зі щасливим кінцем. У 1943 році картину вкрали з запасників музею нацисти. Після війни картина з'явилась на антикварному ринку. В 1953 вона опинилась у приватній колекції в США. За 60 років "Закоханих" виставили на продаж. Але на вимогу власників - музею Ханенків - продаж картини зупинили. 2019-го року уряд США заявив про готовність повернути картину", - написав Олександр Ткаченко.

У січні 2013 р аукціонний дім "Дойл" на своєму сайті заявив до продажу картину Гудро "Закоханий погляд" (Loving Glance). Незважаючи на змінену назву, музейні науковці відразу впізнали в ній викрадене полотно, і продаж була вчасно заблоковано.

За інформацією аукціонного будинку, в післявоєнні роки ця картина вперше з'явилася в анонімній приватній колекції в Лондоні, з 1953 р. перебувала у власника зі штату Массачусетс, а станом на 2013 р. належала артдилеру в Нью-Йорку, який і заявив її до продажу на аукціоні.

У квітні 2014 р. вченим Музею Ханенків вдалося безпосередньо оглянути твір в Нью-Йорку, провести остаточну експертизу і домогтися початку судового розслідування ФБР. Справа, що тривало п'ять років, було завершено на користь Музею Ханенків завдяки документам з музейного архіву.

картина "Любовники или Блудный сын с проституткой"

картина "Любовники или Блудный сын с проституткой"

19 лютого 2020 р. в Нью-Йорку відбулася церемонія передачі картини Україні. У заходах взяли участь на той час міністр закордонних справ України Вадим Пристайко та заступник старшого спеціального агента управління ФБР в Нью-Йорку Вільям Гейл. У березні 2020 р. полотно повернулося до Києва.